Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Jedáci mäsa podvádzajú a páchajú sexuálne zločiny, píše sa v učebnici

Foto: TASR/AP

Kniha, ktorá je v obehu už od roku 2008, tiež tvrdí, že Eskimáci sú "leniví a ťarbaví a dožívajú sa krátkeho života", pretože ich strava je založená najmä na mäse.

Naí Dillí 17. novembra (TASR) - Rozruch spôsobila v Indii školská učebnica, ktorá tvrdí, že ľudia, čo sa živia mäsom, "s ľahkým svedomím podvádzajú, klamú, kradnú a dopúšťajú sa sexuálnych zločinov". Informovala o tom dnes televízna stanica NDTV.

Knižku o hygiene a zdraví pre žiakov vo veku 11-12 rokov s názvom Nová cesta k zdraviu vytlačila spoločnosť S. Chand Group, ktorá vydáva učebnice pre stovky indických škôl, vysvetľuje agentúra DPA.

"Najsilnejším argumentom, prečo mäso nie je nevyhnutnou potravou, je skutočnosť, že stvoriteľ sveta mäso nezahrnul do stravy pre Adama a Evu. Dal im ovocie, orechy a zeleninu," píše sa podľa stanice BBC v kapitole nazvanej "Potrebujeme mäsité jedlo?".

Kniha, ktorá je v obehu už od roku 2008, tiež tvrdí, že Eskimáci sú "leniví a ťarbaví a dožívajú sa krátkeho života", pretože ich strava je založená predovšetkým na mäse.

"Arabi, ktorí pomáhali pri stavbe Suezského prieplavu, sa živili pšenicou a datľami, a preto boli pri tej istej práci lepší než Angličania žijúci na hovädzom mäse," možno sa takisto s údivom dočítať v učebnici pre indických školákov.

Momentálne nevedno, koľko škôl v súčasnosti používa túto učebnicu. Na fakt, že školy majú k dispozícii takýto zavádzajúci materiál, sa sťažovali už aj niektorí akademici. Vlna kritiky primala vydavateľstvo k prísľubu, že knižku buď úplne stiahne z obehu, alebo ju prepracuje.