Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

75. NARODENINY: Šesť vecí, ktoré ste o Johnovi Lennonovi asi nevedeli

V roku 1940 sa narodil britský hudobník a člen skupiny The Beatles John Lennon. Foto: TASR/AP

John Lennon bol ikonický, nenapodobiteľný tvorbou a populárny je stále. Ak by sa nestal obeťou vraždy, práve dnes by spolu so svojim synom Seanom oslavoval narodeniny, obidvaja sa narodili 9. októbra.

Bratislava 9. októbra (Teraz.sk) - Vodca hudobnej revolúcie, škandalózny šíriteľ mieru a predovšetkým osobnosť, na ktorú sa nezabúda. John Lennon bol ikonický svojím vzhľadom, nenapodobiteľný svojou tvorbou a populárny je stále.

Práve dnes by zakladateľ Beatles oslávil 75 rokov. Jeho život aj smrť dodnes vyvolávajú množstvo otáznikov. Máte pocit, že viete o tejto hudobnej ikone všetko? Teraz.sk prináša šesť vecí, ktoré ste o ňom možno nevedeli.

1. Teta Mimi


Prvú španielku kúpila Johnovi za 17 libier jeho teta Mimi. Matkina sestra Mary Smithová Lennona prakticky vychovala. Napriek tomu je známe, že Johnovi vždy hovorila, že sa hudbou neuživí. Johnove hudobné začiatky sa tiež spájajú so Svätopeterským zborom. Tu získal aspoň základné hudobné vzdelanie.

2. Zlý žiak


John Lennon v niekoľkých rozhovoroch opísal sám seba na strednej škole ako zlého žiaka, spochybňujúceho autority. Jeho charakteristiku potvrdzujú školské záznamy z rokov 1955 a 1956, keď mal John 14 a 15 rokov. Jeho meno figuruje v zápiskoch takmer každý deň, pričom niekedy aj viackrát. Hlavnými prehreškami bolo vyrušovanie, žuvanie žuvačky počas hodiny, lenivosť, „absolútne žiadny záujem“, nehanebné poznámky či triedne bitky.

Na fotke z londýnskeho letiska skupina The Beatles aj s manažérom Brianom Epsteinom (vľavo), vedĺa neho: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr a George Harrison.
Foto: TASR/AP


3. Syn s rovnakým dátumom narodenia


John Lennon bol otcom dvoch detí. Staršieho syna Juliana mal s prvou manželkou Cynthiou, matkou jeho druhého potomka bola Yoko Ono. Medzi chlapcami je dvanásťročný rozdiel. Práve mladší syn Sean sa narodil presne v deň otcových narodenín, 9.októbra.

4. Vrah


Mark David Chapman, fanatický obdivovateľ Beatles a vrah Johna Lennona, je ešte stále vo väzení. Súdy mu zamietli už osem žiadostí o prepustenie. K jeho oslobodeniu sa odmietavo stavia aj vdova po Lennonovi, Yoko Ono.

Dnes takmer 60-ročný páchateľ zastrelil Johna Lennona 8. decembra 1980 pred obytným domom v newyorskej štvrti Manhattan, kde hudobník býval. Chapman sa k vražde priznal. Napriek psychickému ochoreniu ho odsúdili na doživotný trest väzenia.

5. Texty piesní namiesto daní


Národná knižnica Veľkej Británie získala listy a texty piesní, ktoré písal John Lennon. Predmety daroval autorizovaný životopisec Beatles Hunter Davies namiesto zaplatenia daní v hodnote 120.000 libier daní (takmer 143.000 eur). Nachádza sa medzi nimi list zdobený skicami a veršami, ktoré písal Lennon priateľovi Stuartovi Sutcliffeovi ,či ručne písané texty Beatles. Nájdete tam napríklad slová piesní In My Life alebo Strawberry Fields Forever.

6. Každý chce mať kúsok Lennona


Dražby spojené s vecami Johna Lennona a všeobecne skupiny Beatles sú mimoriadne úspešné. Dom, v ktorom vyrastal sa predal za 480.000 libier (650.000 eur), prvá zmluva Beatles z roku 1961 vydražili za vyše 90.000 amerických dolárov (skoro 80 200 eur) a úspech mala dokonca aj Johnova pletená viazanka (3000 libier, teda takmer 3500 eur).

Zdroj: Archívy TASR