Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Joni Mitchellovú prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti

Joni Mitchellová, archívne foto. Foto: TASR/AP/The Canadian Press, Aaron Vincent Elkaim

Okrem hudby sa Mitchellová presadila aj ako autorka poézie a výtvarná umelkyňa.

Los Angeles 1. apríla (TASR) - Kanadskú folkovú speváčku, skladateľku a poetku Joni Mitchellovú prijali v utorok večer na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, ako vo svojom dome v Los Angeles upadla do bezvedomia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

"Momentálne sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde podstupuje testy, je pri vedomí a v dobrej nálade," píše sa v oznámení na speváčkinej internetovej stránke, podľa ktorého Mitchellovú našli v bezvedomí v utorok popoludní v jej dome.

Príčina Mitchellovej zdravotných ťažkostí nie je bezprostredne známa, píše AP.

Podľa losangelských hasičov reagovali zdravotníci na volanie núdzovej linky 911 zo štvrte Bel Air, kde býva Mitchellová, a pacientku odviezli do nemocnice. Totožnosť ani jej zdravotný stav však bezprostredne nepotvrdili.

Všestranná 71-ročná pesničkárka vlani v decembri pre americký magazín Billboard povedala, že trpí zriedkavým kožným ochorením, Morgellonovým syndrómom, pre ktorý nemôže vystupovať.

Kariéru začala ako pouličná muzikantka v rodnej Kanade, neskôr sa presťahovala do južnej Kalifornie a stala sa súčasťou tamojšej úspešnej folkovej scény z konca 60. rokov. S prvým albumom debutovala v roku 1968. Za prelomový sa považuje Mitchellovej druhý album s názvom Clouds, pričom tie najzásadnejšie nahrala v 70. rokoch.

Získala osem cien Grammy vrátane ceny v kategórii za celoživotné dielo v roku 2002. Od roku 1997 je Joni Mitchellová členkou Rokenrolovej siene slávy. Hudobný časopis Rolling Stone zaradil v novembri 2006 Mitchellovej album Blue na 30. miesto zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias.

Mitchellová vydala dovedna 19 pôvodných albumov, posledný v roku 2007. Vlani jej vyšla antológia s názvom Love Has Many Faces: A Quartet, A Ballet, Waiting to Be Danced, ktorá obsahuje prerobené verzie 53 skladieb.

Všestranná umelkyňa spája vo svojom hudobnom štýle prvky folku a jazzu. Počas kariéry spolupracovala medzi inými aj s jazzovými velikánmi Charlesom Mingusom a Patom Methenym.

Okrem hudby sa Mitchellová presadila aj ako autorka poézie a výtvarná umelkyňa. Vytvorila stovky malieb tušom, akvarelom a akrylom.