Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Jubilant A. Augustín: Dobrý obraz je taký, ktorý vo vás zanechá stopu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Úspešný a vyhľadávaný umelec so značne širokým diapazónom umeleckých aktivít oslavuje 60 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Pestrú vôňu života sa snaží vždy prerozprávať cez svoj osobný príbeh, ktorému nechýba ani úsmev, ani nostalgia. Pre jeho diela je príznačná farebnosť, vťahujú diváka do deja, navodzujú atmosféru.

Úspešný a vyhľadávaný umelec so značne širokým diapazónom umeleckých aktivít Andrej Augustín, maliar, textilný výtvarník, kresliar, grafik, grafický dizajnér, keramikár a ilustrátor, bude mať v utorok 16. apríla 60 rokov.

"Dobrý obraz je pre mňa taký, ktorý vo vás zanechá stopu. To znamená, že aj keď už obraz nevidím, stále naň myslím. Nestáva sa to často, ale párkrát áno, niektoré diela mám v hlave aj 40 rokov," povedal pre TASR jubilant Andrej Augustín.

Narodil sa 16. apríla 1964 v Bratislave. Spolu s o štyri a pol roka mladším bratom Martinom, ktorý je tiež akademickým maliarom, dostal umenie do vienka. Ich mama Božena Augustínová (1939 - 2005) bola známou výtvarníčkou.

"Cesta, po ktorej sme sa vydali aj s bratom bola pre nás skutočne úplne prirodzená. Vyrastali sme v ateliéri našej mamy a pastelky i farby boli vždy po ruke. Aj štúdia sme absolvovali ako cez ´kopirák´. Myslím si, že sme to obaja milovali a milujeme doteraz," uviedol umelec.

V rokoch 1979 - 1983 študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu (ŠUP-ka) v Bratislave, potom pokračoval v štúdiu na pražskej Vysokej škole umeleckého priemyslu (UMPRUM) v ateliéri plagátu a grafického dizajnu. Školu ukončil v roku 1989 s titulom akademický maliar.

V rokoch 1993 - 2001 tvorivo pôsobil v Prahe, kde koncom 90-tych rokov otvoril rodinnú galériu Eniky-Beniky.

Záber umeleckej činnosti Andreja Augustína je značne široký - venuje sa maľbe, tapisérii, pastelom, grafike, ilustrácii ako aj maľbe na keramiku a sklo.

"To, že sa umelecky vyjadrujem v rôznych disciplínach mi veľmi vyhovuje. Stále rád skúšam niečo nové. Bolo obdobie, keď som sa venoval grafickému designu, potom som výraznejšie ilustroval knihy a časopisy. Nasledovala maľba obrazov a tvorba textilných tapisérii, potom prišla na scénu maľba na keramiku a porcelán. Momentálne máme úplnú novinku, kúpili sme hrnčiarsky kruh a keramickú pec, pustil som sa do toho veľmi intenzívne a robím autorskú keramickú úžitkovú tvorbu. Ešte robím zážitkové maliarske kurzy pre širokú verejnosť, a tiež pripravujem deti na talentové skúšky," vymenováva Andrej Augustín širokú škálu svojich činností.

Usporiadal množstvo individuálnych výstav doma, ale aj v zahraničných galériách ako napríklad v Česku, vo Francúzsku, v Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, Holandsku či v Poľsku. V roku 2014 vydal knihu Priznávam farbu, ktorá mapuje jeho výtvarnú tvorbu počas uplynulých 25 rokov.

Od roku 2006 organizuje spolu s bratom výnimočný umelecký projekt Textile Art of Today, ktorý je najväčšou európskou prehliadkou textilného umenia.

"Tento projekt vznikol úplne spontánne ako reakcia na nečakaný odchod našej mami, výtvarníčky Boženy Augustínovej a tiež so zámerom vrátiť textilnú tvorbu do veľkých kamenných galérií. Doteraz sme zorganizovali šesť ročníkov, pričom sa nám podarilo priviesť na Slovensko svetovú špičku. Na každý ročník sa prihlásilo približne 350 až 400 umelcov. Na výstave potom bolo okolo 100 umelcov, keď zastúpený bol takmer celý svet, približne 50 krajín," spresnil pre TASR jubilujúci akademický maliar Andrej Augustín.