Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Jubilant Marek Eben patrí k najobľúbenejším českým moderátorom

V roku1957 sa narodil český zabávať, moderátor a spevák Marek Eben. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Popularitu si získal jemným a inteligentným humorom a serióznym vystupovaním. Opakovane sa umiestnil v českej diváckej ankete TýTý na prvom mieste.

Praha/Bratislava 18. decembra (TASR) - Český herec, hudobník a moderátor Marek Eben oslavuje v pondelok 18. decembra 60 rokov.

Popularitu si získal jemným a inteligentným humorom a serióznym vystupovaním. Opakovane sa umiestnil v českej diváckej ankete TýTý na prvom mieste v kategórii Osobnosť televíznej publicistiky, bodoval tiež v kategórii Osobnosť televíznej zábavy.

Marek Eben sa narodil 18. decembra 1957 v Prahe vo vtedajšom Československu ako syn významného českého hudobného skladateľa Petra Ebena. Jeho herecká kariéra začala už koncom 60. rokov 20. storočia, kedy si ho vybrali do detského televízneho seriálu Kamarádi (1969). Rodinné epizódy sa dočkali diváckeho úspechu a tak vzniklo v roku 1973 sedemdielne pokračovanie, v ktorom sa opäť predviedol mladý Marek Eben. Aj v nasledujúcich rokoch sa objavoval na televíznej obrazovke, napríklad v rozprávkových príbehoch O líném Honzovi (1977) alebo O statečné princezně Janě (1978).

Po ukončení štúdia hudobno-dramatického odboru na Pražskom konzervatóriu v roku 1979 získal angažmán v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varoch (dnes Městské divadlo Karlovy Vary). Neskôr pôsobil na doskách Divadla Jaroslava Průchy v Kladne a v rokoch 1983-2002 v pražskom Studiu Ypsilon.

Koncom 70. rokov minulého storočia založil Marek Eben so svojimi bratmi hudobnú skupinu Bratři Ebenové, ktorá vydala niekoľko úspešných albumov. V roku 1979 získali interpretačnú cenu na festivale Porta v českom Olomouci. Hudobník vytvoril texty piesní a hudbu tiež pre divadlá, k filmom a televíznym programom i k rôznym hudobným nahrávkam pre deti.

Ako jeden z najlepších a najobľúbenejších českých televíznych moderátorov desať rokov uvádzal odovzdávanie prestížnych televíznych cien TýTý (1991–2001) a niekoľko ich sám získal. Od roku 1998 je moderátorom vlastnej talk–show s názvom Na plovárně, do ktorej si pozýva zaujímavé osobnosti z celého sveta. Programom prešli napríklad Boris Becker, John Malkovich, Antonio Banderas, Usain Bolt, Bill Gates, Reinhold Messner, Robert Redford či Bobby McFerrin. Knižný výber a prepis rozhovorov z relácie Na plovárně prišiel Marek Eben v máji 2004 predstaviť aj do Bratislavy.

Vyhľadávaný moderátor, herec a pesničkár moderuje tiež televízne spravodajstvo z Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.