Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

K hereckej profesii sa dnešný jubilant Pavol Topoľský dostal náhodou

Na snímke Pavol Topoľský počas vystúpenia na tlačovej konferencii k uvedeniu komédie Opačné pohlavie v réžii Petra Mikulíka 12.mája 2010 v Bratislave. Foto: TASR - Tomáš Halász

Ako štrnásťročného ma vybrali na kastingu v bývalom Gottwaldove do hlavnej detskej úlohy a odvtedy sa to so mnou nejako vlieklo, priznal herec.

Bratislava 14. marca (TASR) – Herec Pavol Topoľský sa v pondelok 14. marca dožíva 55 rokov.

Chcel byť pilotom či rušňovodičom, neskôr ho zaujímala medicína, no stal sa hercom. "Ako štrnásťročného ma vybrali na kastingu v bývalom Gottwaldove do hlavnej detskej úlohy a odvtedy sa to so mnou nejako vlieklo," priznal Pavol Topoľský.

Rodák z Bratislavy, kde sa narodil 14. marca 1961, má dnes štyri dcéry a vnučku, ktorá je o pol roka staršia ako jeho najmladšia dcéra. Po náhodnom štarte hereckej kariéry dostával čoraz viac hereckých príležitostí. Svoj talent potom rozvíjal štúdiom na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) pod vedením Mikuláša Hubu. Po absolvovaní VŠMU nastúpil do činohry bratislavskej Novej scény. Na jej doskách účinkoval napríklad v muzikáli o legendárnom Jánošíkovi Na skle maľované, vo West Side Story, v bláznivej komédii britského dramatika Raya Conneya Všetko sa posralo alebo v úspešných tituloch Ôsmy svetadiel a Cigáni idú do neba. Hosťoval v bratislavských divadlách West aj v Štúdiu L+S.

Divadelným návštevníkom dobre známy Topoľský sa do povedomia širokej verejnosti dostal ako tvár reklamy jednej zo slovenských bánk. A ľudia si ho s ňou spojili tak intenzívne, že niektorí ho na ulici zastavovali a žiadali o úver alebo poradenstvo.

Pavol Topoľský sa uplatnil aj v televíznej tvorbe. Zahral si v niekoľkých televíznych snímkach vrátane filmov Anička Jurkovičová (1983), Synovec strýkom (1988), Chodník cez Dunaj (1989) alebo V zajatí lásky (1997). V roku 2009 sa objavil v úspešnej slovenskej vojnovej dráme Nedodržaný sľub. V súčasnosti zarezonoval najmä ako sympatický podomový opravár Cinege v populárnom seriáli Panelák (2008).

Vďaka bohatému hlasovému prejavu je vyhľadávaným dabingovým hercom. V mnohých filmoch prepožičal svoj hlas Eddiemu Murphymu, Jackovi Nicholsonovi, daboval aj Cliffa Barnesa v kultovom americkom seriáli Dallas či Frasiera Cranea v prvej sérii seriálu Frasier (1993).