Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

K Medzinárodnému dňu tanca je päť posolstiev pre každý región UNESCO

Na snímke štyri členky súboru Austrálskeho národného baletu v kostýmoch labutí pózujú pre fotografovanie na pontóne na jazere Penrith v austrálskom Sydney. Foto: TASR/AP

Tanec sa považuje za univerzálny jazyk, možno ho pokladať za svojského vyslanca mieru, rovnosti a tolerancie vo svete.

Paríž 29. apríla (TASR) - Medzinárodný výbor tanca, ktorý je súčasťou Medzinárodného divadelného inštitútu, vybral piatich autorov posolstva k Medzinárodnému dňu tanca, pripadajúcemu na 29. apríla. Piatich autorov zvolil preto, aby tak oslávil 70. výročie svojho založenia a zdôraznil medzikultúrny a medzinárodný aspekt spoločného komunikačného prostriedku - tanca.

Z každého regiónu Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vybral Medzinárodný výbor tanca jedného autora posolstva: pre Afriku, arabské krajiny, tichooceánsky región Ázie, pre Európu a pre americké kontinenty. Posolstvo pre Európu v tomto roku pripravil choreograf, tanečník, umelecký riaditeľ Tanečnej spoločnosti Batševa Ohad Naharin, ktorý sa narodil v roku 1952 v kibuci Mazra na severe Izraela.

Ľudia tancujú pri rôznych výročiach a na rôznych miestach, na oslavách narodenín, na svadbách, na ulici, v sálach, na scéne i v zákulisí, aby vyjadrili radosť, ale aj smútok. Tanec sa považuje za univerzálny jazyk, možno ho pokladať za svojského vyslanca mieru, rovnosti a tolerancie vo svete.

O vznik Medzinárodného dňa tanca sa v roku 1982 svojou iniciatívou zaslúžil Medzinárodný výbor tanca, ktorý je súčasťou Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI). Termín 29. apríla vybrali v spojitosti s dňom narodenia zakladateľa moderného baletu, francúzskeho tanečníka Jeana-Georgea Noverra (29. apríl 1727 - 19. október 1810).

Cieľom Medzinárodného dňa tanca a posolstva je združiť všetkých, ktorí v danej oblasti pracujú, vzdať tancu poctu, osláviť jeho univerzálnosť a prekročením všetkých politických, kultúrnych a etnických bariér zjednotiť ľudstvo v priateľstve a mieri - okolo tanca.

Medzinárodný divadelný inštitút je mimovládna organizácia, ktorú v roku 1948 v Prahe založili UNESCO a členovia medzinárodnej divadelnej komunity. Cieľom ITI je podporovať medzinárodné výmeny v oblasti teoretického i praktického poznania divadelného, dramatického a lyrického umenia i tanca. Tým chce ITI prispieť k posilneniu mieru a priateľstva medzi národmi, k prehĺbeniu tvorivej spolupráce medzi všetkými, čo pôsobia v oblasti divadelného umenia.