Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Pozor na veľkonočné prejedanie, toto vám hrozí

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu postihnúť aj zdravých ľudí.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Veľkonočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. Rôzne tráviace ťažkosti sa tak nevyhýbajú ani zdravým ľuďom. Odborník preto radí nezabúdať na heslo všetko s mierou. "Odporúčame jesť s rozumom, dopriať si rozumné množstvo, ale nepreháňať to," uviedol pre TASR docent Tomáš Koller, gastroenterológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).

Hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu postihnúť aj zdravých ľudí.

Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu sa podpisujú pod ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj u zdravých. "Najhoršia je kombinácia mastné jedlá vo veľkom množstve a alkohol," povedal docent Koller s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.

Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch, čipsoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky.

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri-štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.