Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Kaczyňského prichytili, ako si v parlamentnej lavici číta atlas mačiek

Na snímke Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Poľskí poslanci sa v tom čase venovali diskusii o niekoľkých témach, vrátane kontroverzných zmien v justičnom systéme, ktoré presadzuje Kaczyňského strana Právo a spravodlivosť.

Varšava 24. novembra (TASR) - Najvplyvnejšieho poľského politika prichytili, ako si počas parlamentnej schôdze číta paperbackové vydanie knihy o mačkách. Informovala o tom v piatok agentúra AP, podľa ktorej bol predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski doslova "zažratý" do malej knihy s názvom Atlas divých a domácich mačiek.

Poľskí poslanci sa v tom čase venovali diskusii o niekoľkých témach, vrátane kontroverzných zmien v justičnom systéme, ktoré presadzuje Kaczyňského PiS. Európska únia je však toho názoru, že navrhované zmeny sú v rozpore s pravidlami o delení moci v štáte.

Kaczyňski (68) je v Poľsku známy ako veľký milovník mačiek: už dávnejšie chová vlastné a pomáha i túlavým. Táto jeho náklonnosť trochu zmierňuje obraz tohto muža známeho svojimi drsnými politickými ťahmi, uviedla AP.

Jedna z Kaczyňského mačiek sa vlani v lete počas masových protivládnych protestov dostala aj do médií. Odfotografovali ju, ako sedí v okne politikovho domu a hľadí na protestujúcich zhromaždených vonku.

Poľské médiá si tiež všimli, že knihu, ktorú Kaczyňski čítal, vydalo nemecko-švajčiarske vydavateľstvo Ringier Axel Springer známe svojím veľkým vplyvom na poľskom mediálnom trhu. Kaczyňski chce pritom presadiť zákon, ktorý by pôsobenie zahraničných médií v Poľsku obmedzil.