Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Opäť spočitajú kamzíkov, vlani ich bolo v Tatrách 1190

Malá črieda samíc kamzíka vrchovského tatranského (Rupicapra rupicapra tatricasa) sa pasie na strmých svahoch porastených trávou vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kamzíky bude spočítavať v 60 lokalitách od Zverovky až po Tatranskú Javorinu takmer stovka zamestnancov.

Tatranská Lomnica 19. októbra (TASR) – Spočítaním budú zisťovať počet kamzíkov žijúcich v Tatranskom národnom parku (TANAP). V zmysle programu starostlivosti o zver v tomto vzácnom území ho organizujú v dňoch na budúci týždeň v utorok a v stredu, 21. a 22. októbra, Štátne lesy (ŠL) TANAP. V takmer 60 lokalitách desiatich ochranných obvodov od Zverovky až po Tatranskú Javorinu bude kamzíky spočítavať takmer stovka zamestnancov.

"Tak, ako každoročne, spočítavanie budeme realizovať v spolupráci s Tatrzanskim Parkom Narodowym na poľskej strane Tatier, mestom Spišská Belá, Lesmi mesta Kežmarok, členmi základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Vysoké Tatry a Správou TANAP, ktorá bude spočítavať kamzíky v liptovskej časti Tatier," informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAP.

Na snímke kamzík vrchovský alpský si pochutnáva na vianočnom stromčeku 10. januára 2014.
Foto: TASR/František Iván
Jesenným spočítaním zaznamenáva správca územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou. Vlani napočítali v ich prirodzených lokalitách výskytu takmer 1190 kamzíkov. "Potešiteľný je pritom fakt, že z celkového počtu kamzíkov bolo až 170 kamzičích mláďat," upozornila Burdová. Na slovenskej strane Tatier sa počas spočítania páslo 872 kamzíkov, na poľskej ich bolo 314. Najpočetnejšie čriedy dlhodobo žijú v Belianskych Tatrách.

"Počas viac ako 50-ročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali ŠL TANAP najmenej kamzíkov koncom 90. rokov minulého storočia, kedy ich početnosť v tomto území klesla pod 200 jedincov," uzavrela Burdová.