Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

FOTO: Kanadský guvernér chytil britskú kráľovnú v rozpore s protokolom

Britská kráľovná Alžbeta II., archívne foto. Foto: TASR/AP

V súlade s kráľovským protokolom sa britskej panovníčky na verejnosti nesmie nikto dotknúť, zvyk rešpektujú tiež členovia kráľovskej rodiny.

Londýn 20. júla (TASR) - Generálny guvernér Kanady David Johnston obhajoval svoje rozhodnutie porušiť protokol a dotknúť sa na verejnosti britskej kráľovnej Alžbety II. tým, že chcel panovníčke pomôcť na klzkých schodoch pri Kanadskom dome v Londýne.

Alžbeta II. navštívila v stredu pri príležitosti 150. výročia vzniku Kanadskej konfederácie Kanadský dom v Londýne. Kráľovnú privítal guvernér Johnston, pričom jej jemne prichytil rameno pri príchode aj odchode z budovy.

"Bol tam trochu klzký koberec, tak som si pomyslel, že pre istotu je vhodné porušiť protokol," popísal pre CBC News zmienenú situáciu pri východe z budovy na Trafalgarskom námestí kanadský politik.




V súlade s kráľovským protokolom sa britskej panovníčky na verejnosti nesmie nikto dotknúť, zvyk rešpektujú tiež členovia kráľovskej rodiny.

Alžbeta II. si v Kanadskom dome prezrela zbierku kanadských artefaktov z kráľovskej zbierky, medzi ktorými bolo aj množstvo fotografií zachytávajúcich kráľovnú pri dôležitých podujatiach. Návšteva v Kanadskom dome bola zároveň jej posledným verejným podujatím pred odchodom na letnú dovolenku, ktorú strávi v Škótsku.