Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Česko-slovenský tím mieri do kaňonov na Réunion, potom pokorí monštrum

Kaňon True d´Fer - Železná diera. Foto: K2studio.sk

Tím najskúsenejších kaňoningových lezcov z oboch brehov rieky Moravy na prelome rokov zlezie jedny z najťažších a najkrajších kaňonov sveta. Pripravia sa tak na kráľovnu kaňonov – himalájsku Chamjé.

Bratislava 6. decembra (Teraz.sk) – Slovensko, ako aj susedné Česko, sa môžu pochváliť takými majstrami kaňoningu, ktorí si už vo svete tohto pomerne mladého adrenalínové športu vybudovali skvelé meno. A teraz ešte porastie. Ako sme vás už aj na portáli Teraz.sk informovali, postavili si pred seba jednu náročnú výzvu – zdolať desiatku najkrajších kaňonov sveta, z ktorých majú už tri odškrtnuté.

Miroslav Dušek a Oldřich Štos, účastníci expedície Réunion 2015 a hlavný organizátori expedície Chamjé 2016
Foto: FB
Koncom decembra vyrážajú na ďalšiu expedíciu Réunion 2015. Na tomto tropickom francúzskom ostrove zlezú štyri kaňony a teraz budete bezprostredne pri tom. Portál Teraz.sk Vám prinesie autentické informácie priamo z centra diania, denne sa budete dozvedať o napredovaní expedície svetom skalnej a vodnej krásy.

Ostrov Réunion sa predstavuje:






„Je to obrovský svet vertikál. Réunion je o vertikálach. Myslím tým prechod vodopádov obrovských dĺžok, ktoré majú aj 270 metrov. Niektoré kaňony majú 1400-metrové prevýšenia a ich technická náročnosť je fakt vysoká, pretože ju ovplyvňuje veľa faktorov. Jedným z nich je sopečná vyvrenina, z ktorej je ten ostrov. S tým sa budeme musieť popasovať,“ konštatuje Miroslav Dušek, jeden z hlavných organizátorov medzinárodnej expedície Réunion2015 a skúsený profesionálny inštruktor canyoningu, ktorý se aktivné venuje horolezectvu, raftingu, kayakingu a skialpinismu.

Fotogaléria z Réunionu:





Kaňony na ostrove sú extrémne náročné, napriek tomu je to pre tím vlastne iba príprava na to, čo plánujú o rok neskôr. V roku 2016 chcú nastúpiť do jedného z najväčších kaňonov sveta Chamjé, ktorý je akousi jazvou medzi vrcholmi dvoch himalájskych osemtisícoviek - Annapurny (8091 metrov) a Manaslu (8163 metrov). Môžu sa stať prvými na svete, ktorí ho prejdú čistým spôsobom, teda bez traverzovania. „Kaňon Chamjé je otvorený projekt, ktorý sa zatiaľ nikomu nepodarilo súvisle prestúpiť. Je to tá najvyššia vibrácia vo svete canyoningu, ktorá má hodnotenie v7.a7.ex, čo je tá najvyššia možná méta na canyoningovej stupnici,“ opísal náročnosť kaňonu Olda Štos, jeden z hlavných organizátorov medzinárodnej expedície Chamjé 2016 a jeden z najskúsenejších českých speleológov a lezcov kaňonmi.


Video z prechodu kaňonu Chamjé francúzskym tímom:





Himalájsky kaňon zatiaľ pokorila iba francúzska expedícia v roku 2011, ktorá ale dva úseky musela obísť, teda použila tzv. by-passovanie. „Prechod kaňonu - a teraz bez preháňania - je určený naozaj len veľmi zohraným profesionálom v odbore, ktorí sú stmelení a navyše aj zladení na rovnakej vlnovej frekvencii. Aj pri týchto slovách cítim vo vzťahu k Chamjé obrovský rešpekt. Monštrum, ktorým kaňon Cham Khola bezpochyby je, potvrdzuje aj limitná francúzska výprava, ktorá ako prvá nazrela do útrob a podarilo sa jej kaňon čiastkovým spôsobom zdolať".

"Francúzsku výprava šesť dní atakovala Chamjé, ale prechod nebol súvislý. Približne 25 percent dĺžky kaňonu boli nútení by-passovať v stenách vysoko (miestami až 200m) nad dnom kaňonu z dôvodu zlyhania akumulátorov do vŕtačiek a limitného prietoku vody. Súvislý priestup neexistuje a nikto nevie, čo od tých 25 percent nikto čakať. Podľa informácií Francúzov, len to najhoršie“.

Práve preto si dajú už rok pred tým výpravu na Réunion, kde prejdú strmé a vodnaté kaňony klasifikácie "AB0": Takamaka, Fleure Jaune, Bras Mazerin "True d´Fer", Ravine Blanche a Ravine Coloscopie.


Video z prechodu kaňonom Takamaka:





Miroslav Dušek už na ostrove bol na viacerých výpravach, prešiel aj „Železnou dierou“ (True d´Fer). „Tým, ako sme v roku 2010 prešli tento kaňon, tak zo mňa opadli obavy, že sa to nedá. Niečo sa vo mne zlomilo a už nemám strach – ale naďalej mám obrovský rešpekt. Obávam sa len toho, že niečo zabudnem. Niečo zanedbám, alebo sa stane niečo neočakávané. Ale rozhodne už nemám strach z toho kaňonu. Už to viacmenej beriem ako obrovskú výzvu a veľmi sa tam teším, že si to užijem s kamarátmi".

TROU DE FER - vybavenie from Pavol Barabas on Vimeo.



"Prechod kaňonov nezažívam ako jednotlivec, zažívam to s priateľmi v prostredí, ktoré je úplne uzavreté pred očami bežných ľudí. Príroda ten kaňon modelovala milióny rokov. Je to dielo prírody, ktoré sa formovalo neskutočné veky, kým sa to podarilo. Príroda tam dovnútra schovala všetky svoje krásy. Sú tam nádherné jazierka, lagúny, meandre, vodné scenérie, ale aj úchvatné skaly. Sú tam úžasné vodopády“.

Túto krásu Vám, i keď len sprostredkovane, bude prenášať aj na Teraz.sk. Môžete sa tak stať „kamarátmi“ expedície Réunion2015, ktorá pootvorí dvere miest, kam sa dostane len veľmi málo ľudí. Dobrodružstvo sa začne koncom decembra a potrvá do polovice januára.