Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Karel Gott sa stal čestným občanom Bratislavy

Český spevák Karel Gott si 28. októbra 2014 v bratislavskom Primaciálnom paláci prevzal listinu o udelení čestného občianstva hlavného mesta za zásluhy o priateľstve a porozumení medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. Odovzdal ju primátor Milan Ftáčnik pri príležitosti jeho 75 rokov. Na snímke vpravo český spevák Karel Gott a vľavo primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Metropolu Slovenska čaká v stredu 29. októbra vyše trojhodinový koncert speváka, ktorý ma na konte 50 miliónov predaných albumov.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Čestným občanom Bratislavy sa dnes podvečer stal český spevák Karel Gott. Listinu o udelení čestného občianstva "za zásluhy o priateľstvo a porozumenie medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly" si prevzal v bratislavskom Primaciálnom paláci pri príležitosti jeho 75 rokov.

Na snímke český spevák Karel Gott sa zapisuje do pamätnej knihy čestných hostí po prevzatí listiny, vpravo primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Bratislava je pre mňa druhým domovom, pretože tu sa pre mňa odohrali medzníky na mojej 55-ročnej dráhe speváka," uviedol najvýznamnejší spevák v dejinách československej populárnej hudby, ktorého s Bratislavou spájajú mnohé pracovné i osobné zážitky. Skutočne významný medzník v živote Karla Gotta sa udial práve v meste na Dunaji, keď sa stal víťazom prvej Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom.

"V roku 1966 sa tu odohral pre mňa ten dôležitý moment, keď mi nemecká firma Polydor otvorila dvere do západnej Európy, čo ma trošku i oslobodilo v tej dobe, ktorá prišla potom. Prispela k tomu prezentácia, ktorú som tu zažil," doplnil umelec, ktorý je rovnako držiteľom bronzovej lýry za pieseň Hej, páni konšelé. Karel Gott si zaspomínal aj na svoje koncerty na vždy vypredaných bratislavských Pasienkoch, v hale Ondreja Nepelu a nezabudol podčiarknuť významnosť svojho verného publika a novej generácie fanúšikov.



"Vo vašej hudbe sa odráža koncentrácia úprimnosti, lásky k ľuďom, poctivej práce. Všetci vás poznáme ako veľkého profesionála, ktorý s veľkou vervou odovzdá všetko na každom jednom koncerte," uviedol v slávnostnom príhovore primátor Milan Ftáčnik. Podľa neho intenzívne spojenie Karla Gotta so slovenskou metropolou trvá naďalej aj po rokoch Bratislavskej lýry. "Do Bratislavy chodíte pravidelne koncertovať, po megaturné v roku 2012 a 2013 máme pred sebou ďalší koncert, na ktorý sa tešíme," dodal primátor Bratislavy. Metropolu Slovenska čaká v stredu 29. októbra vyše trojhodinový koncert speváka, ktorý ma na konte 50 miliónov predaných albumov. Čerstvý čestný občan Bratislavy na ňom odspieva osvedčené hity, ale pochváli sa aj novinkou.

"Mám nový album S pomocí přátel. Odprezentujem z neho štyri alebo päť piesní, ale vopred viem, že tam odozva z publika vždy býva trochu chladnejšia než na staré hity," povedal pre TASR Karel Gott.

Video:K. Gott: Na sklonku kariéry sa dozviem, že ľad spevákovi neubližuje