Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kazachstan štátnym sviatkom slávi Deň prvého prezidenta

Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) a kazašský prezident Nursultan Nazarbajev počas prehliadky čestnej stráže na oficiálnom prijatí vo Varšave 22. augusta 2016. Foto: TASR AP

Občania Kazachstanu majú 1. decembra voľno - formou štátneho sviatku a dňom pracovného pokoja oslávia Deň prvého prezidenta Kazašskej republiky.

Astana 1.decembra (TASR) - Občania Kazachstanu budú mať 1. decembra voľno - formou štátneho sviatku a dňom pracovného pokoja oslávia Deň prvého prezidenta Kazašskej republiky, informuje portál zakon.kz. Kazachovia tento deň slávia od roku 2012.

Na plenárnom zasadnutí parlamentu Kazašskej republiky 10. decembra 2011 bola schválená novela zákona o Zákone o sviatkoch a pamätných dňoch Kazašskej republiky, ktorou bolo potvrdené zavedenie nového štátneho sviatku, Dňa prvého prezidenta. Pripadá na 1. decembra a jeho význam podľa kazašských zdrojov spočíva v tom, aby "sa ocenili a uznali vynikajúce zásluhy prvého prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva voči republike".

Historickým podnetom na založenie nového štátneho sviatku sa stala udalosť spred 25 rokov: 1. decembra 1991 po prvých celonárodných voľbách bol Nursultan Nazarbajev opätovne zvolený za prezidenta Kazašskej sovietskej socialistickej republiky (Kazašskej SSR).

Bol jediným kandidátom a zvíťazil s 98,7 percentami hlasov pri 88,2-percentnej účasti oprávnených voličov. Portál dknews.kz konštatoval, že "dátum 1. december je jedným z najdôležitejších v novodobých dejinách Kazachstanu, lebo práve v ten deň v roku 1991 bol prvýkrát v celonárodných voľbách zvolený za prezidenta Kazašskej SSR Nursultan Abiševič Nazarbajev, ktorému dalo hlas 98,7 percenta voličov.

Do toho dátumu bol Nazarbajev zvolený do funkcie prezidenta krajiny Najvyšším sovietom Kazašskej SSR 24. apríla 1990. Prvé celonárodné kazašské voľby sa stali historickým aktom kazašskej jednoty."

"Dá sa povedať, že 1. decembra 1991 ľud našej krajiny urobil rozhodujúcu a jednoznačnú voľbu v tom, že krajina bude mať prezidentskú formu vlády," dodal portál dknews.kz.

V prvých dňoch po zvolení za prezidenta Nazarbajev podpísal zákon o premenovaní Kazašskej SSR na Kazašskú republiku. O dva týždne neskôr, 16. decembra 1991, Najvyšší soviet republiky vyhlásil štátnu nezávislosť Kazachstanu, čo znamenalo, že Kazachstan sa stal suverénnym nezávislým štátom.

"Prvý prezident, líder národa Nazarbajev, vždy venoval prvoradú pozornosť podpore mieru a súladu v kazašskej spoločnosti. Kazašský model národnej jednoty a medzietnickej tolerancie sa v súčasnosti stali príkladom pre mnohé ďalšie krajiny a stalo sa tak vďaka prvému prezidentovi. Preto Deň prvého prezidenta možno považovať za deň jednoty a tolerantnosti všetkých občanov Kazachstanu," uviedol portál dknews.kz.