Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zamestnanci automobilky Kia sa učili vyrábať kórejské jedlo kimchi

V automobilke pod dozorom odborníčiek z Južnej Kórey spracovali dve tony kapusty, ktorú budú zamestnanci konzumovať počas zimy v jedálni automobilky. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nakladanie kimchi je špecifické - k čínskej kapuste sa pridávajú veľmi špecifické ingrediencie, hlavne chilli prášok a ančovičky.

Teplička nad Váhom 14. novembra (TASR) – Výrobu tradičného kórejského jedla kimchi si dnes prvýkrát na pôde závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom vyskúšalo na Kimjang festivale zhruba 50 slovenských zamestnancov pod dohľadom manželiek manažérov kórejskej automobilky. Na zručnosť slovenských zamestnancov pri výrobe kimchi bol zvedavý aj prezident Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.

„Do našej kórejskej kantíny chodia na stravu kórejskí manažéri, ale aj slovenskí zamestnanci, ktorí majú radi kimchi. Preto sme im chceli predstaviť kúsok kórejskej kultúry a spoločnú výrobu kimchi. Aby sa naučili vyrobiť kimchi a mohli to skúšať aj doma. A dozvedeli sa niečo o kórejských tradíciách a o tradičnej kórejskej kuchyni,“ povedal prezident Kia Motors Slovakia.

Fotogaléria z výroby kimchi:



Hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé doplnil, že približne 50 zamestnancov spoločnosti sa počas uplynulých dvoch dní zúčastnilo na nakladaní tradičnej kórejskej kapusty. „Dovolil by som si to prirovnať k nakladaniu našej tradičnej kyslej kapusty. S tým, že nakladanie kimchi je špecifické - k čínskej kapuste sa pridávajú veľmi špecifické ingrediencie, hlavne chilli prášok a ančovičky,“ uviedol Bačé.

Kapustu na kimchi začali zamestnanci automobilky pripravovať podľa Dušana Dvořáka vo štvrtok poobede. „Najprv sa kapusta rozkrájala na polovicu plus sa nakrojil hlúbik. A následne sme kapustu ponorili do slanej vody a začali ukladať do sudov. Každá vrstva kapusty sa nasolila. Takto to stálo celú noc, zhruba 12 hodín. Kapusta v soli zmäkla a dnes ráno sme začali kapustu umývať v troch vodách postupne a v každej vode sa trikrát máčala. Následne sme ju povykladali, osušili, poukladali na kôpku a teraz sa kapusta natiera omáčkou, ktorú sme pripravili dnes doobeda,“ vysvetlil Dvořák.



„Kimchi som prvýkrát jedol zhruba pred desiatimi rokmi, keď som začal robiť pre spoločnosť. Najprv mi to nechutilo, ale po niekoľkých razoch, čo som to vyskúšal, mi to zachutilo. A dnes je to pre mňa naozaj veľmi dobrá príloha. Ale z kimchi sa varia aj rôzne jedlá. Varí sa z neho polievka, niečo podobné ako naša kapustnica a tá je v podstate medzi Slovákmi asi najobľúbenejšia,“ uzatvoril Dvořák s tým, že v roku 2013 zaradili tradíciu Kimjang do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.