Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Proti klimatickej zmene možno bojovať aj zmenou jedálnička

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ochranári upozorňujú, že napríklad priemyselný chov hospodárskych zvierat a produkcia mäsa a mliečnych výrobkov majú za následok vážne dôsledky pre životné prostredie.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Na klimatickú zmenu a znižovanie emisií oxidu uhličitého môžu mať podľa environmentalistov vplyv nielen vlády, ale aj jednotlivci. Radia preto myslieť na využívanie obnoviteľných zdrojov, efektívne využívanie dopravy a úspory energií. "Sú aj iné súčasti života, vďaka ktorým môžeme prispieť k boju s klimatickou zmenou. Zamýšľanie sa nad pôvodom jedla a drobné či väčšie úpravy nášho jedálnička sú schopné urobiť veľké veci pre planétu," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Ochranári upozorňujú, že napríklad priemyselný chov hospodárskych zvierat a produkcia mäsa a mliečnych výrobkov majú za následok vážne dôsledky pre životné prostredie. "Chov zvierat spôsobuje 18 percent všetkých skleníkových plynov. Spolu s energetickým a dopravným sektorom je tak hlavným odvetvím, ktoré prispieva ku globálnu otepľovaniu. Dobytok okrem toho produkuje nebezpečný plyn - metán. Takisto chov dobytka paradoxne prispieva k hladu, keďže veľké množstvo pestovaných plodín slúži iba ako krmivo pre zvieratá," priblížila Ábelová.

K šetrnejšiemu využívaniu prírodných zdrojov možno prispieť aj nákupom lokálnych produktov. "Ponuky v supermarketoch nás rozmaznávajú. Trvalá ponuka všetkého a stále, vytvára ilúziu, že nie je problém dopestovať čokoľvek, kedykoľvek a tiež to doviezť zákazníkovi takmer predo dvere jeho bytu. Všetko má však svoju cenu," povedala Ábelová. Poukázala na to, že Slováci častokrát nenakupujú lokálne, ale majú šošovicu z Kanady, cesnak z Číny alebo jahody dopestované v španielskych skleníkoch. Problémom je tiež plytvanie s potravinami.

Dôležité je tiež podľa Ábelovej zamýšľať sa nad pôvodom potravín a nad tým, čo ich pestovanie spôsobuje. "Už druhý mesiac sa na juhovýchode Ázie, v Indonézii a v Malajzii, odohráva jedna z najhorších ekologických katastrof. Za tragédiou sa skrývajú špekulácie, že umelo zakladané požiare sú cestou k tomu, ako sa dostať k pozemkom. Tie sa neskôr pretvoria na plantáže, kde sa pestuje palma olejná. Z nej sa získava olej, ktorý je lacnou náhradou rastlinného oleja," pripomenula Ábelová. Možno ho nájsť v zemiakových lupienkoch, cereáliách, v čokoláde či v kozmetike.