Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Knižnica Juraja Fándlyho oslavuje deväťdesiatku

Jeden z popredných slovenských osvietenských spisovateľov a katolícky kňaz JURAJ FÁNDLY, sa narodil 21. októbra 1750 v Častej . Svojím dielom naplnil jazykové, literárne a osvietenské úsilie Bernolákovcov. Jeho najrozsiahlejším dielom je Piľní domajší a poľní hospodár. Zomrel 7.3.1811. Foto: TASR

Pri svojom začiatku dostala knižnica k dispozícii dve miestnosti v budove meštianskej školy, v súčasnosti má okrem hlavnej budovy aj štyri pobočky a špecializované hudobné oddelenie.


Trnava 26. februára (TASR) - Knižnica Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave oslavuje deväťdesiatku. Jej história sa začala písať 14. februára 1927, keď bola presne o 18. hodine slávnostne otvorená Verejná knižnica mesta Trnavy. KJF je dnes najväčšou knižnicou v kraji, má k dispozícii 240.000 dokumentov na rôznych nosičoch a registruje každý rok okolo 260.000 návštevníkov.

Pri svojom začiatku dostala knižnica k dispozícii dve miestnosti v budove meštianskej školy, v súčasnosti má okrem hlavnej budovy aj štyri pobočky a špecializované hudobné oddelenie sídliace v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského. Zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

KJF plní funkciu krajskej, regionálnej knižnice a zároveň slúži občanom mesta Trnava. Jej snahou je poskytovať čo najlepšie služby zodpovedajúce potrebám všetkých používateľov v modernej dobe. Svoje jubileum oslávila na slávnostnom podujatí vo štvrtok 23. februára, avšak akcie v rámci výročia bude organizovať podľa slov riaditeľky Lívie Kolekovej počas celého roka.

"Už v rámci marcového Týždňa slovenských knižníc vyhlásime súťaž vo vlastnej tvorbe Literárny salón Trnava, pripravuje sa vydanie publikácie Napísali o nás a celá škála podujatí pre všetky vekové kategórie a záujmové skupiny," informovala riaditeľka. Na slávnosti sa zúčastnili podľa jej slov zástupcovia knižníc v kraji, ale i krajských knižníc z celého Slovenska.