Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Kodani je prvý supermarket, ktorý ponúka iba potraviny po záruke

N snímke stoja ľudia pred prvý supermarketom v Kodani, ktorý ponúka na predaj iba potraviny po lehote minimálnej trvanlivosti alebo majú poškodený obal. Foto: Teraz.sk/WeFood

Ceny sú v ňom až o 50 percent nižšie než v iným kodanských supermarketoch.

Bratislava 27. február (Teraz.sk) - V dánskej metropole Kodaň otvorili začiatkom týždňa prvý supermarket, ktorý ponúka na predaj potraviny po lehote minimálnej trvanlivosti. Ceny má až o 50 percent nižšie než v iným kodanských supermarketoch. Ako je to možné? Nový supermarket ponúka iba jedlo, ktoré je po záruke alebo má poškodený obal a v bežných obchodoch by skončilo v koši, uvádza britský The Independent na svojej webovej stránke.

Ročne sa v Dánsku vyhodí okolo 700 000 ton potravín. "Je to absurdné , že sa jedlo len tak vyhadzuje. Je to zlé pre životné prostredie. Sú to zbytočne vyhodené peniaze. Takýto supermarket dáva zmysel a je dôležitých krokom v boji proti zbytočnému plytvaniu potravín," uviedla dánska ministerka pre životné postredie Eva Kjer Hansenová.

Dánsko znížilo za posledných päť rokov plytvanie potravinami o 25 percent. Francúzsko nedávno prijalo zákon, ktorý zakazuje supermarketom vyhadzovať alebo ničiť nepredané jedlo.

Vi er helt oppe at køre over en fantastisk åbning i dag! Fremragende musik, masser af kunder, en prinsesse og meget...

Posted by WeFood - Danmarks første butik med overskudsmad on 22. február 2016