Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kolumbus sa vypravil na cestu do Indie pred 520 rokmi, objavil Ameriku

Krištof Kolumbus Foto: twistedsifter.com

Námorníci sa po 34 dňoch na nekonečnom oceáne mohli 12. októbra 1492 tešiť z pevniny. Objavením Ameriky však jeho pôvodným obyvateľom nastali ťažké časy.

Palos de la Frontera/Bratislava 3. augusta (TASR) - Flotila Krištofa Kolumba sa pred 520 rokmi 3. augusta 1492 vydala zo španielskeho prístavu Palos de la Frontera (Andalúzia) na západnú domnelú cestu do Indie.

O niekoľko týždňov však objavili Ameriku.

Lode Pinta, Santa Maria a Nina
Foto: TASR
Kolumbova flotila pozostávala z troch lodí, ich mená boli Santa Maria, na ktorej sa plavil sám Kolumbus, Nina a Pinta, ktorým velili bratia Pinzonovci, ktorých rodina sa tiež, okrem španielskej kráľovny Izabely, podieľala na finančnej podpore objavnej cesty.


Predpoklad, že Zem je guľatá, bol správny

V tom čase sa čulo obchodovalo s Indiou a plány na nájdenie výhodnejšej cesty do exotickej krajiny neboli neznáme. Kolumbus obhajoval na portugalskom, neskôr na španielskom kráľovskom dvore plavbu na západ. Iniciovala ho k tomu mapa zostavená astronómom z Florencie Toscanellim a predpoklad, že Zem je guľatá.

Kráľovná jeho služby prijala

Toscanelli svoju mapu predložil na portugalskom dvore už v roku 1474. S podobným návrhom nepochodil o desať rokov ani Kolumbus, preto Portugalsko opustil a ponúkol svoje služby Španielsku. Krajina bola síce vyšťavená vojnou s Maurami, kráľovná však napokon s výpravou súhlasila. Prázdnej kráľovskej pokladnici vypomohla obchodnícka rodina Pinzonovcov.

Námorníci sa po 34 dňoch na nekonečnom oceáne mohli 12. októbra 1492 tešiť z pevniny. Objavením Ameriky však jeho pôvodným obyvateľom nastali ťažké časy.