Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Konala sa vedecko-historická konferencia k výročiu narodenia Hurbana

V roku 1817 sa narodil evanjelický kňaz, organizátor slovenského národného hnutia, vydavateľ Slovenských pohľadov, spoluzakladateľ Tatrína, historik, publicista, básnik a spisovateľ JOZEF MILOSLAV HURBAN, vodca Slovenskej národnej rady (SNR) v revolučných rokoch 1848-1849 a jeden z tzv. otcov modernej slovenčiny. Zomrel 21.2.1888. Foto: TASR

Riaditeľ Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV na Slovensku Dušan Vagaský informoval prítomných o pripravovaných slávnostiach k 200. výročiu J. M. Hurbana v marci 2017.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Vedecko-historická konferencia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku pod názvom "Jozef Miloslav Hurban - prínos pre cirkev a národ" sa uskutočnila v uplynulých dňoch v Bratislave. Konala sa pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia narodenia evanjelického farára a superintendenta J. M. Hurbana, významnej osobnosti ECAV na Slovensku aj slovenského národa, ktoré pripadá na marec 2017.

Generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik privítal na konferencii vyše 80 účastníkov, medzi nimi predstaviteľov cirkvi, prednášateľov, učiteľov evanjelických škôl i študentov Evanjelickej bohosloveckej fakulty (EBF) Univerzity Komenského v Bratislave a ďalších hostí.

Prítomní si v úvodnej časti vypočuli prednášku Klátika na tému - Jozef Miloslav Hurban ako teológ a filozof, ktorá bola spojená s videoprojekciou. Ďalej odznela prednáška Radoslava Hanusa o J. M. Hurbanovi ako zástancovi a zakladateľovi evanjelickej ortodoxnej teológie na území Slovenska v 19. storočí, Evy Bachletovej, ktorá sa zamerala na pôsobenie J. M. Hurbana v Slovenských pohľadoch i ďalšie vystúpenia odborníkov. Nechýbali ani informácie o živote Hurbanovej sestry Terézie a iné zaujímavosti.

Účastníkom konferencie sa prihovorila aj prapravnučka J. M. Hurbana Viera Žarnovická.

Riaditeľ Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV na Slovensku Dušan Vagaský informoval prítomných o pripravovaných slávnostiach k 200. výročiu J. M. Hurbana v marci 2017.

Prednášky, ktoré odzneli na konferencii, budú publikované v zborníku. Jeho vydanie je plánované na začiatok marca budúceho roku. Bude v ňom zahrnutá aj prednáška "Po stopách J. M. Hurbana a Hurbanovcoch v Beckove a na západnom Slovensku" od Milana Šišmiša, ktorý sa na konferencii nemohol osobne zúčastniť.

Informácie o konferencii poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu GBÚ ECAV na Slovensku Edita Škodová.