Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

VIDEO: Národný tím sa pripravuje na kuchársku olympiádu

Prvý tréning Národného tímu kuchárov a cukrárov v Double Tree by Hilton v Košiciach 28. mája 2015. Najlepší majstri kulinárskeho umenia na Slovensku štartujú prípravu na súťaž IKA 2016 v Erfurte. Na snímke kuchári počas varenia. Foto: TASR/František Iván

Manažér slovenského národného tímu Ivan Vozár uviedol, že snahou je urobiť takýchto tréningov viacero, aby bol tím zohratý a nemohlo ho na súťaži nič prekvapiť.

Košice 28. mája (TASR) – Prípravu na medzinárodnú kuchársku olympiádu IKA, ktorá bude v roku 2016 v nemeckom Erfurte, začal v Košiciach slovenský národný tím kuchárov a cukrárov. Majstri kulinárskeho umenia počas dnešného dňa trénujú trojchodové menu pre 110 hostí.

Na prvom tréningu tohto druhu v hoteli DoubleTree by Hilton Košice sa podieľajú aj desiatky Košičanov, ktorí pri konzumácii priamo hodnotia pripravené trojchodové menu. Ich odporúčaniami sa národný tím bude riadiť pri ďalších tréningoch. 

"Pri reprezentácii Slovenska vo svete cítime zodpovednosť. Priama konfrontácia s verejnosťou nám môže pomôcť pripraviť sa do Erfurtu lepšie, preto oceníme poradný hlas hostí," uviedol kapitán národného tímu Braňo Križan.

Trojchodové menu je postavené tak, aby do istej miery kopírovalo tradičné suroviny, zámerom je, aby v ňom vynikli rozličné technologické úpravy a rôzne textúry. "Jedlá by mali byť chrumkavé, krémové aj šťavnaté, aby nenudili. Zároveň by mali vytvárať harmonický celok a od predjedla cez hlavné jedlo až po dezert gradovať," vysvetľuje člen národného tímu a šéfkuchár domovského košického hotela Jozef Hromják.



Všetky tieto charakteristiky hodnotia hostia pri predjedle - kreácii ľahko zaúdeného filetu ostrieža riečneho, marinovanej mušle sv. Jakuba, tvarohu, pošírovanej zeleniny, zeleninového želé, kôprového oleja a ihličia. Hlavný chod je tvorený z pomaly pečeného jahňacieho chrbta – majoránkovej fáše, pyré z čierneho korenia, konfitovaného cesnaku, krokety z ovčieho syra, zeleninovej galantíny, jahňacej demi glace. Sladkú bodku predstavuje maková zmrzlina, medovníkový prach, nepečený cheesecake s kôprom, malinová pena a lesné ovocie.

Kuchárska olympiáda IKA sa koná každé štyri roky, porota na nej hodnotí pripravenosť kuchyne od navážania potravín, dodržiavanie technologických postupov a kalkulácií, samotnú prípravu jedla, atmosféru v kuchyni až po jednotnosť porcií pri výdaji. 

K národnému tímu patria aj Gabriel Kocák, Marek Ort, Marek Gajdoš, Jozefína Zaukolcová či Michal Baniar. Na minuloročnom svetovom kulinárskom pohári Expogast v Luxemburgu získal slovenský národný tím v silnej konkurencii svetovej špičky v kategóriách studená a teplá kuchyňa medailu v bronzovom pásme. Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.

Manažér slovenského národného tímu Ivan Vozár uviedol, že snahou je urobiť takýchto tréningov viacero, aby bol tím zohratý a nemohlo ho na súťaži nič prekvapiť. Problémom sú však podľa neho financie, pričom podpora zo strany štátu nie je. "Všetko je to postavené len na ochote spolupracovať rôznych sponzorov, ktorých máme. Druhý moment je dohoda v rámci zamestnania týchto našich špičkových kuchárov, aby na tréningy mohli prísť," povedal.

Na snímke zľava kapitán tímu Braňo Križan, Gabriel Kocák, Jozef Hromják, Marek Gajdoš, Peter Kara a Ivan Vozár pózujú s pripraveným dezertom.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke šéfkuchár Double Tree by Hilton Košice a člen Národného tímu Jozef Hromják pózuje s rybami.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke príprava rybacích jedál.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke kapitán tímu Braňo Križan počas spracovania rýb.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke Gabriel Kocák počas prípravy dezertu.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke Peter Kara počas prípravy krému.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke Marek Gajdoš počas prípravy jahňacieho mäsa.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke príprava dezertu.
Foto: TASR/František Iván