Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Krakov, to je história, dobré jedlo a trpké stopy po minulosti

Aj takto vyzerá život v Krakove. Foto: Romana Juhásová

Neďaleko od hraníc s poľskými susedmi leží historický Krakov. Krásny, romantický, nostalgický.


Teraz.sk vám prináša špeciálny seriál, v ktorom vám počas štyroch dní – od piatka do pondelka - predstaví zaujímavé cestopisné reportáže, ktoré počas tohto roka patrili na Webmagazin.sk medzi tie najúspešnejšie. V piatok sme vás zaviedli do Thajska, v sobotu sme navštívili Island, dnes vás prevedieme Krakovom a v pondelok cestovanie zavŕšime v japonskom Tokiu.

Historické monumenty Krakova nestretol taký smutný osud ako tie varšavské, teda neboli počas druhej svetovej vojny zbúrané. Preto turisti môžu obdivovať viac ako päťtisíc pamiatkových stavieb hlavného mesta Malopoľského vojvodstva. Dominuje mu kráľovský hrad Wawel, označovaný ako vôbec najvýznamnejšie historické dedičstvo Poľska a symbol krajiny.

Pri návšteve asi žiadneho mesta sa nevynecháva hlavné námestie. Krakovský Rynek Glovny je jedným z najväčších v Európe, často prirovnávaný k benátskemu Námestiu svätého Marka. Za pozornosť stojí exteriér i krásny bohato zdobený interiér Mariánskeho kostola, na míle vzdialeného od skromnosti.

Prejdite sa aj krytou tržnicou Sukiennice, počas 15. storočia bola centrom medzinárodného obchodu a tovaru dovezeného z Východu ako korenie a hodváb. Dnes tu dostať poľské remeselnícke výrobky, truhličky až truhlice na šperky, náboženské ikony, keramiku, ale aj typické turistické magnetky, perá, hrnčeky. I keď nemáte chuť ovešať sa taškami, pohľad na stánky plné roztomilých tradičných predmetov stojí za chvíľku času. Pred tržnicou zas voňajú čerstvé kvety od ďalších obchodníkov.

Do katedrály zadarmo


Rovnou cestou po ulici Grodzka sa dostanete na Wawelské návršie, po ceste sa môžete zahriať v početných kaviarňach či si cestu trochu predĺžiť a zabočiť do ulice Szewska, kde nájdete výbornú čokoládovňu aj s predajňou. Wawel ponúka vstup zdarma do krásnej katedrály, kde boli pochovávaní poľskí králi, za symbolickú cenu si môžete prezrieť kráľovské komnaty, orientálne umenie a najnovšie aj obraz majstra Leonarda – Dáma s hranostajom, ktorý bol na Wawel priemiestnený z Múzea Czartoryskich.

Aj takto vyzerá život v Krakove.
Foto: Romana Juhásová
O najcennejší obraz na území krajiny je však prejavovaný patričný záujem, je zavedený systém časeniek. Najistejšie je zamieriť do predajne s lístkami hneď ráno. Pod hradbami na nábreží rieky Visly je so zámkom spätá socha draka chŕliaceho oheň. Podľa legendy netvor trýznil obyvateľov, až kým ho múdry Dratewka nepohostil baranom naplneným sírou, čo mu spôsobilo obrovský smäd. Pil vodu z rieky dovtedy, kým nepraskol. Detská radosť milovníkov rozprávok zaručená.

Ochutnávka tradičnej kuchyne


Krátka prechádzka vás zavedie do Kazimierzu, kedysi samostatného mesta, kde žili chudobní ortodoxní Židia. Kazimierz tvorí spleť čarovných uličiek s až tisíckou reštaurácii, kde sa posilníte tradičnou poľskou kuchyňou, alebo môžte okúsiť i čosi zo židovských špecialít.

Aj takto vyzerá život v Krakove.
Foto: Romana Juhásová
Takúto reštauráciu nájdete napríklad na ulici Szeroka, kde je aj Židovské múzeum. Lacno, rýchlo a chutne sa nasýtite na námestí Platz Nowy, kde sa v stánkoch predávajú vraj najlepšie zapekanky v celej krajine. Na chrumkavom pečive vám zapečú, čo len chcete, podľa vašej chuti, na výber je približne z pätnástich druhov. V piatok a v sobotu si sem môžete z barov a krčiem, ktoré sú všade naokolo, odskočiť až do tretej ráno a pridať sa k množstvu Krakovčanov socializujúcich sa pri svojom obľúbenom fast-foode.

Počas kľudného bieleho dňa je príjemné nasávať atmosféru Kazimierzu v jednej z početných kaviarní. Hneď pri námestí sídli kúzelná Mlieczarnia Beera na ulici Meiselsa so staručkým interiérom. Navyše, na Platz Nowy sa cez víkendy, najmä v nedeľu, konajú blšie trhy so starožitnosťami, kde kúpite bytové doplnky, vintage oblečenie či vinylové platne. V Kazimierzi pochopiteľne stojí za návštevu i množstvo synagóg.

Trpká chuť minulosti


V Krakove okrem histórie dávnej (uličky starého mesta či chorály v kostole navodia pocit stredoveku) cítiť i tú pomerne nedávnu, tragickú. Smerom ďalej od centra v štvrti Podgórze na pravom brehu Visly bývalo židovské geto, na námestí s inštaláciou stoličiek rôznej veľkosti zas miesto, odkiaľ Židia čakali na vlak do koncentračného tábora.

Aj takto vyzerá život v Krakove.
Foto: Romana Juhásová
Na rohu uvidíte lekáreň Tadeausza Pankiewicza, Apteka pod orlem je symbolom ľudskosti aj v najťažších časoch. Pán Pankiewicz s nepretržitou prevádzkou poskytoval lieky a neustálu pomoc obyvateľom geta. Neodmysliteľnou súčasťou Krakova navždy zostáva aj továreň Emalia, známa každému divákovi filmu Stevena Spielberga o Oskarovi Shindlerovi. Nemecký priemyselník zachránil nemálo životov zamestnávaním Židov práve v tejto fabrike.



Prechádzku po pamiatkach krásne zavŕšite v jednej z reštaurácií na hlavnom námestí pri tradičných poľských pierogoch, taštičkách plnených mäsom, bielym syrom či špenátom. Poľská kuchyňa sa ponáša na tú našu – je sýta, kalorická, no poctivá a chutná. Ak sa chcete zahriať či zabaviť v podnikoch, okrem čistej vodky obľubujú Poliaci farebné a ochutené, v nápojovom lístku sa pod názvom Besný pes skrýva malinová vodka so štipľavým tabaskom.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
Lukáš Matějček: Byť Iráncom, som na svoju krajinu hrdý
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Radšej budem rok nosiť jedny džínsy, ako šetriť na cestovaní