Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Kresťania prechádzajú do druhej časti adventu

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Obdobie adventu je charakteristické i spoveďami, ktoré sa konajú takmer vo všetkých kostoloch na Slovensku. V mnohých katolíckych i evanjelických chrámoch sa konajú adventné koncerty.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Kresťania v nedeľu slávia tretiu adventnú nedeľu, čím sa dostávajú do druhej polovice obdobia duchovnej prípravy na slávenie Vianoc. Katolíci i evanjelici počas tohto dňa zapaľujú tretiu sviečku na adventnom venci.

Obdobie adventu je charakteristické i spoveďami, ktoré sa konajú takmer vo všetkých kostoloch na Slovensku. Kňazi katolíckej cirkvi odhadujú, že v tomto období je počet ľudí, ktorí prídu na spoveď niekoľkonásobne vyšší ako počas roka. Pred spovednicami sa často tvoria rady. Situáciu kňazi riešia tak, že spovedajú viac hodín denne, alebo im prídu vypomôcť duchovní z iných farností.

V mnohých katolíckych i evanjelických chrámoch sa konajú adventné koncerty alebo pásma slova a hudby venované adventu či modlitbové stretnutia veriacich. Jedným z nich je napríklad benefičný koncert na podporu aktivít maltézskej pomoci na Slovensku, ktorý sa uskutoční o 15.00 h v Kostole Najsvätejšej Trojice v Bratislave. Po zasvietení tretej adventnej sviece sa v Evanjelickom kostole v Modre-Kráľovej uskutoční organový koncert Janka Siromu.