Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Kresťania oslávia vo štvrtok sviatok Nanebovstúpenia Pána

Ilustračné foto Foto: TASR

Veľkým a prikázaným sviatkom je Pánovo nanebovstúpenie aj pre gréckokatolíkov.

Bratislava 8. mája (TASR) - Sviatok Nanebovstúpenia Pána, ktorý sa slávi 40 dní po Veľkej noci, si kresťania na celom svete pripomenú vo štvrtok 9. mája. V Katolíckej cirkvi je to prikázaný sviatok a súčasne Deň katolíckych škôl. Veriaci v tento sviatok spomínajú na udalosť, keď sa Ježiš Kristus na štyridsiaty deň po svojom zmŕtvychvstaní posledný raz stretol so svojimi učeníkmi ako ľudská bytosť a pred ich očami vystúpil do neba.

Ježiš vyviedol apoštolov na Olivovú horu a ako ich žehnal, vzdialil sa od nich a vznášal sa do nebies. Súčasne im sľúbil zoslanie Ducha Svätého. Svedectvo o tejto udalosti, ktorá sa hlboko zapísala do pamäti prvých učeníkov, možno nájsť v evanjeliách a knihe Skutky apoštolov.

V piatok po sviatku Nanebovstúpenia Pána, teda 10. mája, sa v Katolíckej cirkvi začína novéna k Duchu Svätému, deväťdňové obdobie modlitieb pred svätodušnými sviatkami - Turícami, ktoré v tomto roku pripadajú na 19. a 20. mája.

Veľkým a prikázaným sviatkom je Pánovo nanebovstúpenie aj pre gréckokatolíkov. Takisto si v tento sviatok pripomínajú vstúpenie Krista do nebies a skutočnosť, že apoštolom prisľúbil zoslanie Svätého Ducha.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) sa slávnosťou Vstúpenia Krista Pána na nebo 40 dní po Veľkej noci začína Svätodušný kruh cirkevného roka. Po tejto slávnosti v ECAV nasleduje Nedeľa po vstúpení a po nej Svätodušné sviatky. I keď vstúpením na nebo sa skončilo pozemské účinkovanie Ježiša, jeho odchod neznamenal koniec spojenia s učeníkmi, ale začiatok duchovného spojenia s nimi. Učeníkov čakala neľahká úloha - zvestovať evanjelium po celom svete.

Počas sviatku Vstúpenia Krista Pána na nebo a v Nedeľu po vstúpení (12. mája) je chrámové rúcho v evanjelických kostoloch bielej farby. Svätodušný kruh a zároveň slávnostnú polovicu cirkevného roka v ECAV uzavrie sviatok Svätej Trojice, ktorý v tomto roku pripadá na nedeľu 26. mája.