Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kruté rozhodnutia najvyšších: Ženy sa nesmú bicyklovať a trest za lajk

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Bicyklovanie žien v Iráne má byť škodlivé, pretože tým pútajú pozornosť mužov, ohrozujú dobré mravy spoločnosti i vlastnú cudnosť. V Pakistane zas zadržali kresťanského chlapca podozrivého z rúhania.

Teherán 21. septembra (TASR) - Ženy v Iráne zaplavili sociálnu sieť Instagram svojimi fotografiami z cyklovýletov, aby tak protestovali proti fatwe vydanej 10. septembra najvyšším duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Ten totiž vyhlásil bicyklovanie žien za škodlivé, pretože tým pútajú pozornosť mužov, ohrozujú dobré mravy spoločnosti i vlastnú cudnosť.

Iránske feministické združenie My Stealthy Freedom sa v reakcii na fatwu rozhodlo zhromažďovať na svojom konte na Instagrame fotografie bicyklujúcich sa Iránok, hrdých na to, že sa venujú tomuto druhu športu. Každá zo zverejnených snímok má už okolo 10.000 kliknutí "Páči sa mi".

Jedna z prispievateliek pod svoju fotografiu napísala želanie, aby aj ženy v Iráne mali rovnaké právo ako muži a mohli sa bicyklovať slobodne po svojej vlastnej krajine. "Rešpektujme a podporme každú z nás," uviedla. Iná cyklistka pod fotografiu zo spoločného cyklovýletu s manželom napísala, že s bicyklovaním kvôli fatwe neprestanú. Ďalšia mladá žena "zavesila" na stránku snímku, ako sedí na bicykli, bez šatky na hlave, spieva a "nevhodne" sa smeje, čím - ako sama upozorňuje - porušila naraz hneď štyri zákazy - harám - vzťahujúce sa na správanie žien na verejnosti.




Vydanie fatwy nasledovalo po Chameneího lokálnom zákaze z 27. júla, ktorý platil len pre ženy v meste Mariván. Toto rozhodnutie vyvolalo veľký hnev tamojších cyklistiek, ktoré 2. a 9. augusta zorganizovali protestné cyklojazdy ulicami mesta.

Pakistanská polícia zadržala kresťanského chlapca kvôli rúhaniu na Facebooku

Pakistanská polícia zadržala 16-ročného kresťanského chlapca podozrivého z rúhania. Mal sa ho dopustiť, keď na Facebooku označil, že sa mu páči fotografia z moslimskej svätyne Kába v Mekke, ktorú však polícia vyhodnotila ako "neprimeranú" a hanobiacu islam. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Chlapca zadržali tento týždeň vo východopakistanskej provincii Pandžáb a obvinili z rúhania. Momentálne je vo väzbe a čaká na súdny proces. Políciu na jeho správanie na Facebooku údajne upozornil moslim, ktorý zverejnenú fotografiu považoval za hanlivú.

V súlade s pakistanskými zákonmi môže byť ktokoľvek, koho usvedčia z hanobenia islamu, odsúdený na trest smrti. Uvedená legislatíva sa práve preto niekedy zneužíva na vyrovnávanie si osobných účtov, či prípadne proti príslušníkom náboženských menšín.

Skupina moslimov vlani dobila v Pakistane na smrť kresťanských manželov, ktorí sa mali podľa ich mienky dopustiť znesvätenia Koránu.