Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Ktoré kúsky z mužského šatníka prebrali ženy do svojho?

Na ilustračnej snímke sú indickí Sikhovia v turbanoch sa na motorkách. Foto: TASR AP

Mali ste na sebe, dámy, už košeľu svojho drahého? To je malý detail, ženy nosia z pôvodne mužskej garderóby omnoho viac. Aj taký turban, ako majú na fotografii fešáci na motorkách z Indie.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) - Pani Móda je hravá a rada sa inšpiruje ženským a mužským šatníkom. Hoci sa to nezdá, ženy si z neho vzali celkom dosť. Francúzska návrhárka Coco Chanel zmenila kabátec tradičnej vojenskej uniformy s vreckami na kabátik dámskeho kostýmu Chanel. Neskôr sa z neho stala doslova ikona s mnohými variáciami. Vďaka jej krajanovi Yvesovi Saint Laurentovi, ktorý prispôsobil odev potrebám modernej ženy, sa do kurzu opäť dostalo nosenie nohavicového kostýmu. Ženy sa zmenili, dámy typu medzivojnovej nemeckej hereckej divy Marlen Ditrichovej s neodmysliteľou cigaretou v ústach, v šatách ale aj v smokingu, boli preč.
Na archívnej snímke je francúzska módna návrhárka Coco Chanel v typicky chanelovskom kostýme.
Foto: hochu.ua

Z police mužskej skrine by sme mohli ďalej vytiahnuť baret (plochú čiapku), šiltovku čiapku a la britský detektív Sherlock Holmes, kravatu či klobúk so širokou strechou známy predovšetkým zo 40. rokov 20. storočia. Vtedy poriadny chlap bez klobúka na hlave, v saku a s kravatou na krku na ulicu ani nevyšiel. V obleku, presnejšie v kostýme, vyšli však von ženy. Vstúpili do mestského prostredia, do rôznych profesií a stali sa súčasťou mužského sveta.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

V dávnych dobách, keď zima bola zima ako treba, a pozdravu od Perinbaby sa nehovorilo kalamita a v horách bolo dostatok zveri, vznikli prvé baranice. V súčasnosti ich poznáme skôr ako kožušinové čiapky a krásne a drahé kusy predvádzajú modelky na svetových. Pôvodne boli baranice ušité z čiernej jahňacej kožušiny a podšité látkou alebo bielou kožušinou. Na Slovensku nemá zima ruské parametre, ale baranice a kožušinové čiapky nosíme napriek tomu radi, muži aj ženy. Francúzka herecká legenda Gérard Depardie má ruské občianstvo a tiež neodolal - vyskúšal si vojenskú baranicu s červenou hviezdičkou.
Na ilustračne snímke sú indonézske športovkyne vo songkokom na hlave. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP

V moslimských krajinách zdobia hlavu mužov dva druhy pokrývok. V juhovýchodnej Ázii nosia čiernu zamatovú čiapočku songkok alebo kopiah alebo peci. Medzi mužmi-politikmi ju spopularizoval indonézsky prezident Sukarno a má variant pre dámy. V Európe poznáme mužský fez so šnúrkou najmä z Turecka. Stal sa symbolom moderného Turecka (a ukončil časy turbanov) a moslimského sveta, bol súčasťou vojenských uniforiem a nosili ho bežne muži. Ženy majú rovnako svoj fez s perlami, výšivkami a rôznymi ozdobami. V časoch Rakúsko-Uhorska sa fezy dokonca vyrábali v Čechách, v strakonickej firme FEZKO. Pre klobučníctva v monarchii to bol požehnaný obchod, pretože súčasťou armády boli totiž vojaci z moslimskej Bosny a Hercegoviny a tí nosili fez.
Na ilustračnej snímke modelka predvádza kreáciu s turbanom na hlave.
Foto: TASR AP

Veľmi dobre pôsobia na pekne tvarovanej mužskej a ženskej hlave rôzne druhy turbanov, najmä exotický turban z Indie, presnejšie náboženskej skupiny Sikhov. Je populárny dodnes, na módne móla sa dostal v druhej polovici 20. storočia. Z uteráka v kúpeľni si ho nevyrobíte, ale úpletovú čiapočku na sikhský spôsob je v obchode dostať.
Na archívnej snímke slovenská tenistka Dominika Cibulková pózuje s trofejou po zisku titulu v tradičnom mexickom klobúku sombrero na tenisovom turnaji WTA v mexickom Acapulcu 1. marca 2013.
Foto: TASR/AP

Úplne z iného súdka sú stredoamerické sombrero s veľkou širokou strechou, ktorý chráni majiteľa najmä pred pálčivým slnkou a parádny klobúk stetson amerických kovbojov. Nosia ho s obľubou Američania a Američanky a k nám naplno dorazil v kultovom americkom seriále Dallas z prostredia bohatej naftárskej rodiny.