Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Deň ochrany pamiatok:Témou je kultúrne dedičstvo a udržateľný turizmus

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla vyzýva odborníkov, aby objasňovali verejnosti hodnotu pamiatok, poukazovali na potrebu ich ochrany a konzervovania i na úsilie, ktoré si táto činnosť vyžaduje.

Paríž/New York 18. apríla (TASR) - Na kultúrne dedičstvo a udržateľný turistický ruch sa tematicky zamerala Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla (ICOMOS) v rámci Medzinárodného dňa ochrany pamiatok a historických sídel, ktorý pripadá na 18. apríla.

ICOMOS zvolila tohtoročnú tému Medzinárodného dňa ochrany pamiatok a historických sídel v súlade s Medzinárodným rokom udržateľného turizmu pre rozvoj, ktorý na rok 2017 vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN). Rozhodnutie vyhlásiť Medzinárodný rok udržateľného turizmu pre rozvoj súvisí aj s novým Programom udržateľného rozvoja do roku 2030 a s Cieľmi udržateľného rozvoja, ktoré schválilo VZ OSN v New Yorku septembri 2015.

Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla pravidelne vyzýva odborníkov, aby objasňovali verejnosti hodnotu pamiatok, poukazovali na potrebu ich ochrany a konzervovania i na úsilie, ktoré si táto činnosť vyžaduje.

Podnet na zriadenie ICOMOS sa zrodil v Benátkach v roku 1964 počas druhého Kongresu architektov konzervátorov a technikov historických pamiatok. Úsilie o založenie ICOMOS siaha do roku 1961. V Benátkach v roku 1964 zriadenie budúceho ICOMOS schválilo 622 účastníkov kongresu. Organizátorom I. Kongresu ICOMOS sa stalo Poľsko. Prvé zhromaždenie - zakladacie a valné - sa konalo vo Varšave a v Krakove v júni 1965. Organizačný výbor ICOMOS sa skladal z predstaviteľov 20 krajín vrátane vtedajšieho Československa. Začiatok prípravných prác kongresu bol stanovený na 21. júna 1965. Po prípravných prácach sa prvé valné zhromaždenie začalo 24. júna v kráľovskom hrade Wawel v Krakove. Na valnom zhromaždení delegáti rozhodli, že sídlom ICOMOS sa stane Paríž aj preto, lebo v hlavnom meste Francúzska sídli Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) a obe inštitúcie majú spolu aj v budúcnosti úzko spolupracovať.

Medzinárodný deň ochrany pamiatok a historických sídiel sa oslavuje od roku 1984. Vyhlásila ho ICOMOS a schválila UNESCO v roku 1983.

Aj slovenské múzeá či galérie organizovali pri tejto príležitosti podujatia neraz v atraktívnych priestoroch historických a pamiatkových objektov. Príťažlivými sa stali expozície na hradoch a ich nádvoriach, expozície ľudovej architektúry, mnohé výstavy.

Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla ako medzinárodná organizácia profesionálnych pracovníkov v danej oblasti sa zameriava na ochranu a konzerváciu pamätihodností a historických sídel všade na svete. Sídlo medzinárodného sekretariátu ICOMOS je v Paríži.