Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Kunovskú priehradu chcú začať napúšťať na konci roka

Kunovská priehrada, archívne foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) má v pláne získať ešte ďalšie financie z fondov Európskej únie na rekonštrukciu malej vodnej elektrárne pod hrádzou.

Senica 14. apríla (TASR) – Na konci tohto roka by chceli vodohospodári začať napúšťať Kunovskú priehradu pri Senici, ktorá je bez vody od jesene 2015. Práce na jej obnove pokračujú, celkovo si vyžiadajú náklady 800.000 eur. Ukončenie čistiacich prác je naplánované na október tohto roka.

Nasledovať by mala oprava betónových konštrukcií funkčného objektu hrádze, oprava betónového opevnenia návodného svahu, plášťových tesnení a rekonštruovať sa bude aj vozovka a zábradlie na hrádzi. Ďalšou časťou je oprava koruny a vzdušného svahu hrádze. Novinkou by malo byť vybudovanie vtáčieho ostrova, pričom na stavbu bude použitá zemina z dna priehrady a ostrov bude spevnený z recyklovaného betónu. Plocha s rozlohou 0,11 hektára bude približne 100 metrov od brehu a bude slúžiť na hniezdenie a prezimovanie vtákov.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) má v pláne získať ešte ďalšie financie z fondov Európskej únie na rekonštrukciu malej vodnej elektrárne pod hrádzou. Tu plánuje staré turbíny vymeniť za efektívnejšie, mechanický systém riadenia za automatizovaný. "Časový plán realizácie zostáva nezmenený, na konci tohto roka by sme chceli stavbu odovzdať do užívania a začať ju napúšťať, aby už budúcoročná letná sezóna mohla na Kunovskej priehrade začať v plnom prúde," uviedol riaditeľ bratislavského odštepného závodu SVP Jozef Dúcz. Práce komplikovala stojatá voda a výron podzemnej vody na dne priehrady.

Vodná nádrž Kunov bola vybudovaná ako akumulačná nádrž priemyselnej vody pre Slovenský hodváb Senica. Ďalej sa využíva pre dodávku závlahovej vody pre poľnohospodárstvo a záhradky, zachytenie povodňových prietokov, extenzívny chov rýb a rekreáciu a energetické využitie. Vodná stavba bola uvedená do trvalej prevádzky v roku 1965. Naposledy bola Kunovská priehrada vypustená v roku 1990, keď v rokoch 1990-1992 bola rekonštruovaná a vyčistená. Počas rekonštrukcie boli z hornej časti nádrže odstránené sedimenty, opravené brehy a zvýšila sa prepadová hrana bezpečnostného priepadu. Revízia objektov pri celkovom vypustení nádrže sa robí zhruba každých 20 rokov. Zakaždým, aj v roku 2015, si vyžiadala výlov a premiestnenie všetkých rýb.