Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Žije v biede, teplú vodu nepozná, no i tak je šťastná

Zuzana Kuráňová s deťmi Foto: archív autora

Zuzana Kuráňová, slovenská dobrovoľníčka, pomáha HIV infikovaným deťom v Ugande.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) - Na začiatku bola šialená myšlienka. Niektorí v tom hľadali únik zo spoločnosti. No to, čo sa zdalo ako neuveriteľný plán, sa zrazu stalo skutočnosťou. Tím dobrovoľníkov odišiel do Ugandy pomôcť deťom infikovaným na HIV.

„Buď milujete Afriku, dokážete tam žiť a aj pracovať aj v neľahkých podmienkach, alebo ju nemilujete. V tom prípade tam ani nechoďte“, hovorí mladá Oravčanka, ktorá na klinike zastáva post administrátorky. Nezisková organizácia Health Initiatives Association v Ugande (HIA) v spolupráci s rovnomenným občianskym združením na Slovensku založili v auguste 2012 v ugandskom mestečku Buikwe HIV/AIDS kliniku Jána Pavla II., ktorá slúži najmä pre miestne deti. Cieľom tejto kliniky je poskytovať komplexnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť nevinným obetiam HIV. Za založením tejto kliniky stoja traja mladí ľudia zo Slovenska - dvaja lekári a chemická inžinierka. Spoluprácu medzi slovenskou a ugandskou stranou zabezpečuje vždy jeden z týchto aktivistov priamou účasťou na ugandskom projekte. Na klinike teda pracuje 15 lokálnych zamestnancov a slovenský supervízor. Donorom projektu je Vysoká škola Svätej Alžbety v Bratislave a odborným garantom je profesor Vladimír Krčméry.

„Poslaním každého človeka je pomáhať druhým,“ to je asi aj dôvod, prečo tam Zuzana spolu s ďalšími lekármi išli. Spolu s ňou v Ugande pôsobí aj doktorka Barbora Šilhárová, výkonná riaditeľka neziskovej organizácie HIA a hlavný doktor detskej HIV kliniky a doktor Jozef Šuvada, výkonný riaditeľ HIA Slovakia.

Práca kliniky v Ugande




Cieľom projektu je poskytovať komplexnú a kvalitnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť deťom,
nevinným obetiam HIV. Deti nakazené prenosom z matky na dieťa stoja na okraji rodiny a spoločnosti. Bez primeranej zdravotnej starostlivosti väčšina z nich zomiera pred dovŕšením piateho roku života. „Lieky nie sú všetko, ale spolu s vôľou pomôcť a láskavým prístupom je možné týmto pacientom poskytnúť okrem vyslovene zdravotníckej pomoci aj sociálnu pomoc. Podporujeme vzdelávanie formou príspevkov na školné a pomôcky pre siroty a HIV infikované deti, poskytujeme nutričnú podporu pre a podporujeme podnikanie a maloobchod rodín. Nakúpili sme im sliepky, ošípané, semiačka, naučili sme ich pestovať základné druhy zeleniny, a tým sme im zabezpečili určitý zdroj príjmu,“ spomína Zuzana.

"Ísť do Afriky bol môj sen"

„Úprimne, mala som skreslené predstavy o živote v Afrike. Myslela som si, že idem do džungle medzi neandertálcov,“ opisuje prvotný dojem Zuzana.

Africká kultúra, tak veľmi sa líšiaca od tej, ktorú poznáme a bežne zažívame my, má v sebe čaro a miestnu múdrosť, ktorá obohatí každého dobrodružného ducha. Preto by nemala byť podceňovaná a utláčaná príchodom Európanov či Američanov. Afričania majú vlastné plynutie času, a teda extrémna nedochvíľnosť u nich neznamená nesplnenie časového plánu. Čas im hranice nediktuje, oni si riadia svoj čas sami.

Napriek tlakom európskej mentality nepoznajú unáhlenosť, ambicióznosť a nenásytnosť. „Fráza – ´nemám čas,´ v africkom slovníku neexistuje. Prečo sa ponáhľať pre niečo, čo si na Vás počká ďalší deň?“, opisuje život v Ugande Zuzana.

Zuzana Kuráňová s detským pacientom
Foto: archív autora


Uganďania sú extrémne priateľskí

„Zdvihnuté obočie znamená Áno. V momente k vám z druhej strany ulice pribehne ´boďák´ taxikár na motorke, ktorý vám už v prvej minúte sľubuje večnú lásku a vernosť a samozrejme si vás chce vziať za ženu. Veď ste Mzungu , čo v preklade znamená beloch a teda, dobrá partia. A ešte, keď im poviete, že pracujete na projekte HIV kliniky, hneď Vám vyzradia svoj ´status´ a s hrdosťou vyhlásia, že i oni sú HIV pozitívni a teda, či môžu prísť k Vám na kliniku len preto, aby Vás videli,“ opisuje tradičný život v Ugande Zuzana.

Uganďania vedia byť aj ľahostajní

„Prekvapila ma predovšetkým ich apatia voči utrpeniu. Smrť človeka berú ako bežnú súčasť života, znamená pre nich oslobodenie. Zvlášť pre deti s HIV. Rodičia odmietajú svoje nakazené deti a želajú si ich smrť, preto sa dobrovoľne vzdajú ich starostlivosti a nechajú ich opustené na ulici, ba dokonca vyhladovať k smrti. Preto je dôležité aby sme my ako organizácia týmto pacientom pomohli a mohli im poskytnúť pomoc,“ dodáva Zuzana.


sprievodný plagát ku charitatívnemu koncertu
Foto: archív autora
Projekt Health Initiatives for Africa Slovakia pôsobí aj na Slovensku, kde je hlavnou manažérkou Ing. Silvia Manduchová, ktorá sa stará o rozvoj aktivít a prezentačnú činnosť širokej verejnosti. Organizácia pravidelne usporadúva niekoľko podujatí po celom Slovensku na pomoc a rozvoj kliniky v Ugande. Svoje najbližšie podujatie predstaví už tento mesiac.

Organizácia Health Initiatives for Africa organizuje benefičný koncert na podporu a rozvoj kliniky, ktorý sa uskutoční už 17. októbra v priestoroch klubu Rock Cafe v Bratislave. Svoju prednášku uvedie MUDr. Barbora Šilhárová a záujemcovia si budú môcť kúpiť originálne ugandské suveníry v rámci príležitostnej dražby a niektoré vyhrať v tombole. O hudobný zážitok sa postará kapela On The Road.

Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach organizácie Health Initiatives for Africa www.hia-slovakia.eu alebo na facebookovom profile „Health Initiatives for Africa“.

Mweebale Nnyo!