Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Najkrajšia Slovenka je z Lučenca, v Čachticiach našli železnú pannu

Kombosnímka Foto: teraz.sk

Okrem krásnych žien ste mohli na Slovensku vidieť svetelnú šou na Dunaji, živú kosačku trávy - ovečky - v obci Buzica, duchov v Bojniciach či nakupovať na jarmoku v Nitrianskom Pravne.

Bratislava 30. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2016. Prinášame udalosti z druhého štvrťroka 2016.

APRÍL


1. apríla - Úsilie dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na zveľaďovaní čachtického podzemia, prinieslo nečakaný výsledok. V jeho tajomných chodbách objavili legendárny mučiaci nástroj – železnú pannu. O unikátny nález sa postarali miestni nadšenci histórie, členovia spolku Concordia z Čachtíc a odborníci z občianskeho združenia Slovenské podzemie. Existenciu železnej panny ako mučiaceho nástroja, ktorý používala majiteľka Čachtického hradu Alžbeta Báthory, dokazujú dobové výpovede svedkov a spomína ju aj Jozef Nižňanský vo svojej knihe venovanej krvavej grófke. Železnú pannu opisuje ako figurínu, ktorá mala na sebe drahý náhrdelník. Keď sa osoba náhrdelníku dotkla, vystrelili z hrude figuríny nože a v smrteľnom objatí prebodli svoju obeť. Podľa svedkov Alžbeta Báthory takýmto spôsobom mučila mladé dievčatá a ich krv používala na omladenie a zachovanie večnej krásy.

V Čachtickom podzemí nadšenci objavili železnú pannu (na snímke). Je to mučiaci nástroj, ktorý mala používať aj krvavá grófka Alžbeta Bathory. Nie je náhoda, že tento objav predstavili 1. aprlíla 2016. Ide totiž o repliku, nie originál.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7. apríla – Bratislavský samosprávny kraj zatraktívnil turistiku v rámci svojho územia pre domácich i zahraničných návštevníkov aj prostredníctvom novej mobilnej aplikácie Bratislava Region. Nová aplikácia by mala byť komplexným sprievodcom cestovného ruchu pre každého návštevníka v rámci Bratislavského kraja. Aplikácia oboznamuje návštevníkov s top ponukou bratislavského regiónu. Je dostupná pre oba operačné systémy, teda IOS aj ANDROID a je zadarmo.

11. apríla - Jim Morrison nosil košeľu s tradičnými rusínskymi výšivkami. "Spevákovi ju podaroval Andy Warhol, ktorý košeľu dostal pravdepodobne od svojej matky, podobne ako vyšívané šatky do vonkajšieho vrecka na saku," potvrdil pre TASR kurátor medzilaboreckého múzea moderného umenia Michal Bycko. Podľa jeho slov ide o svedectvo Andyho staršieho brata Johna Warhola. Podľa jeho vyjadrení ich mama vyšívala mnoho košieľ. Po rusínsky je známa viac ako soročka. "Voľakedy vyšívali košele dievčatá, respektíve nevesty pre svojich frajerov, snúbencov, manželov, ale aj matky pre synov," povedal Bycko. Podľa neho ide o zaujímavý a zároveň emotívny príbeh vzťahu medzi legendárnym spevákom a svetoznámym umelcom. Vzťah Andyho Warhola a Jima Morrisona je zobrazený aj vo filme Olivera Stonea The Doors z roku 1991.

25. apríla – Pred obecným úradom v Buzici sa na trávniku páslo stádo oviec. Bečiace zvieratá sprevádzal miestny pastier v rámci verejnoprospešných prác. Takýto obrázok možno bežne vidieť v obci Buzica v okrese Košice okolie. Ovce patria obci, ktorá tak vyriešila problém s kosením trávy. Inšpiráciu k tomuto kroku našiel starosta Jozef Mohňanský nečakane pred šiestimi rokmi počas dovolenky v Paríži. "Videl som, ako pred Louvrom doviezli nákladným autom ovce, ktoré tam vypustili. Každý si robil fotky týchto zvierat so scenériou, a potom mi došlo, že sú to vlastne štvornohé kosačky. Napadlo mi, prečo my na Slovensku, na dedine, by sme nemohli niečo také mať tiež," zaspomínal starosta.
Na ilustračnej snímke ovce.
Foto: TASR/Erika Ďurčová



25. apríla - Približne 42.000 kilometrov meral let okolo sveta, ktorý absolvoval v uplynulom období slovinský pilot Matevž Lenarčič. Na let spojený s výskumom znečistenia ovzdušia sa s pomocou svojho tímu vydal 25. marca, svet pritom preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi. Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku.

Približne 42.000 kilometrov meral let okolo sveta, ktorý absolvoval v uplynulom období slovinský pilot Matevž Lenarčič. Na let spojený s výskumom znečistenia ovzdušia sa s pomocou svojho tímu vydal 25. marca, svet pritom preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi. Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze v pondelok 25. apríla 2016 popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku. Na snímke pamätná tabuľa pri príležitosti letu okolo sveta na letisku v Prievidzi 26.apríla 2016.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


27. apríla - Bojnický zámok patril opäť duchom a strašidlám. Svoje brány pre nich otvoril už po 23. raz v rámci Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel. Aktuálny festivalový príbeh Prízrak odhalil ďalšie z tajomstiev rodu Pálffy tiahnuce sa naprieč storočiami. Návštevníci tak mohli počas neho spoznať príbeh záhadných úmrtí jeho mužských predstaviteľov a dostali aj odpovede na otázky, čo sa skrývalo za smrťou mocných mužov, kto bol tajomný ženský prízrak šíriaci strach, či kto bol jeho ďalšou obeťou.

Príbeh o záhadných úmrtiach členov rodu Pálffy a tajomnom prízraku, ktorý ich sprevádza, si od stredy 27. apríla 2016 môžu prezrieť návštevníci Bojnického zámku v rámci Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel. Jeho 23. ročník pripravilo, podobne ako po minulé roky, Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice a koná sa v termínoch od 27. do 30. apríla a od 4. do 8. mája. Na snímke šľachta v Huňadyho sále Bojnického zámku.
Foto: FOTO TASR - Alexandra Moštková


29. apríla – Kristína Činčurová, 18-ročná študentka gymnázia v Lučenci, sa stala Miss Slovensko 2016 a rozhodlo sa o tom, že pocestuje na Miss World. Jej úspech bol o to väčší, že získala aj tri vedľajšie ocenenia - Miss Gosh 2016, Miss Príjemný hlas a Miss Press. V 21. ročníku tejto prestížnej súťaže krásy sa prvou vicemiss stala 21-ročná Michaela Meňkyová z Nitry, ktorá by mala reprezentovať Slovensko na Miss International, druhou vicemiss sa stala 23-ročná Lenka Tekeljaková zo Žiliny, ktorá by sa mala zúčastniť na Miss Supranational.

Na snímke uprostred víťazka 21. ročníka prestížnej súťaže krásy Miss Slovensko 2016 Kristína Činčurová, vľavo prvá vicemiss Michaela Meňkyová a vpravo druhá vicemiss Lenka Tekeljaková 29. apríla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Andrej Galica


MÁJ


14. mája – Beh v oblakoch Sky Run 2016 sa konal na streche obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu v Bratislave. Toto raritné podujatie bolo prvým vytrvalostným behom nad úrovňou zeme. Jeho 5. ročník prilákal odvážlivcov zo SR a ČR. Iniciátorom tohto unikátneho extrémneho behu bol Bratislavčan Jozef Rajchl z občianskeho združenia Xtremerun, ktorý sa ho zúčastnil po piaty raz.

13. mája – Doteraz najväčšiu zmenšeninu železničnej trate na hornej Nitre v mierke 1:87 a dĺžke 150 metrov zostavili v priestoroch zimného štadióna v Prievidzi železniční modelári z celého Slovenska. Okrem toho svoje funkčné modely áut, lodí, ponoriek, vojenskej techniky a lietadiel prezentovali desiatky ďalších modelárov z celej republiky. Uskutočnil sa tam totiž 12. ročník Stretnutia železničných modelárov a 3. ročník Hornonitrianskeho modelárskeho dňa, ktorý zorganizovali členovia Združenia technických a športových činností v Bojniciach. Išlo o sprievodné podujatie k oslavám 120. výročia príchodu prvého vlaku na hornú Nitru po v roku 1896 novovybudovanej železničnej trati Veľké Bielice – Prievidza.

18. mája - V Zveroparku pri Žarnovici sa narodil malý los mokraďový. Mláďa je prvým losíčaťom na Slovensku po 300 rokoch. Losy kedysi na Slovensku žili a približne pred 300 rokmi boli vyhubené. Zveropark je prvou losou farmou na Slovensku. Nachádza sa v horách nad Revištským Podzámčím pri Žarnovici. Na ploche približne 20 hektárov môžu návštevníci vidieť a spoznávať viac ako 20 druhov lesnej, poľnej zveri, ale aj niektoré druhy cudzokrajných a domácich zvierat.
Zveroparku pri Žarnovici sa v týchto dňoch tešia z narodenia malého losa mokraďového, ktorý prišiel na svet pred niekoľkými týždňami. Ani nie mesačné mláďa je podľa manažérky Zveroparku Romany Zubajovej prvým losíčaťom na Slovensku po 300 rokoch. Na snímke losie mláďa vo Zveroparku pri Žarnovici 16. júna 2016.
Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková



JÚN
1. júna – Divadielko Severka v Prievidzi, ktoré tvoria iba dve divadelné ochotníčky Jana Sedláčková a Helena Balážová, pripravilo pre deti premiéru novej rozprávkovej hry O dvoch hrochoch. Hra, pri ktorej využívajú veľké bábky vlastnej výroby, vtipným spôsobom približuje život hrochov v ďalekej Afrike a zároveň hovorí o veľkom priateľstve a potrebe navzájom si pomáhať a nikomu neubližovať. Je to v poradí už šiesta rozprávková hra, ktorú si členky divadielka samy vymysleli.

Divadielko Severka z Prievidze, ktorého tvoria iba dve divadelné ochotníčky Jana Sedláčková a Helena Balážová, pripravilo pre deti k ich dnešnému sviatku premiéru novej rozprávkovej hry O dvoch hrochoch. Hru, pri ktorej využívajú veľké bábky vlastnej výroby, vtipným spôsobom približuje život hrochov v ďalekej Afrike a zároveň hovorí o veľkom priateľstve a potrebe navzájom si pomáhať a nikomu neubližovať. Na snímke zľava hudobníčka Magdaléna Hianoková, Jana Sedláčková a Helena Balážová počas predstavenia, 1. jún 2016
Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš ,


26. júna - Ďalším podujatím iniciatívy Slnovrat na Dunaji, mesiac trvajúcej prehliadky plnej zážitkov pri vode a na vode, bola River Show. Podujatie ponúklo výstavu luxusných lodí a jácht, adrenalínové exhibície top športovcov, ale aj módnu prehliadku či prednášky, ktoré sľubovali zážitok nielen fanúšikom vodných športov. Podujatie oslavujúce druhú najväčšiu rieku Európy, odštartovalo na pravé poludnie na námestí a nábreží pri obchodnom centre v Bratislave.

26. júna – Desiatky stánkov s výrobkami ľudových remeselníkov mali k dispozícii návštevníci 26. ročníka obnoveného tradičného Pravnianskeho jarmoku, ktorý sa uskutočnil na námestí v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza. Nitrianske Pravno, pôvodne Deutsch Proben, založili a vybudovali, vrátane námestia a okolitých domov, nemeckí kolonisti, ktorí prišli na hornú Nitru ťažiť zlato. Pred štyrmi rokmi námestie komplexne rekonštruovali. Niektoré chodníky dokonca vyložili pôvodnou dlažbou, ktorá sa zachovala pod nánosom hliny, trávnika aj asfaltu. Sú to totiž oválne kamene pochádzajúce z takzvaných kamenných morí, ktoré zostali po ryžovaní a ťažbe zlata v okolí.

Desiatky stánkov s výrobkami ľudových remeselníkov, z kože, dreva, keramiky, kovu, ale aj ponuka rôznych jedál a občerstvenia, vrátane domácej medoviny, to všetko mali k dispozícii návštevníci 26. ročníka obnoveného tradičného Pravnianskeho jarmoku, ktorý sa počas víkendu uskutočnil na námestí v Nitrianskom Pravne 26. júna 2016. Nechýbali ani kolotoče, zábava pre deti aj dospelých a bohatý kultúrny program. FOTO TASR - Pavol Remiaš
Foto: FOTO TASR - Pavol Remiaš


29. júna – Starým elektrónkovým rádiám, ale aj gramofónom vracia zvuk, teda v podstate život, skúsený rádioamatér Milan Borovička (74) z Prievidze. Zároveň ich zachraňuje pre budúce generácie, pretože vo svojej zbierke má už približne sto týchto prístrojov. Všetky vlastnoručne opravil. Najstarším rádiom v jeho zbierke je stará kaplnka svetoznámeho výrobcu Philips. "Firma ich začala vyrábať v roku 1927 a moje rádio je z roku 1933. Momentálne ho musím znovu zrekonštruovať," dodal zberateľ.

30. júna - Na obrovské vodné divadlo plné svetiel a obrazov sa večer zmenil Dunaj v Bratislave. Obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta čakala multimediálna vodná šou, ktorou sa môžu pýšiť svetové metropoly ako Sydney či Tokio. Tancujúca voda: Od Tatier k Dunaju znel názov unikátnej šou, ktorou vyvrcholila júnová prehliadka riečnych podujatí Slnovrat na Dunaji a bola tiež oslavou začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Oslava významného momentu v novodobých dejinách našej krajiny sa začala 90 minút pred začiatkom predsedníctva, teda o 22.30 h na Námestí M. R. Štefánika. Na rozľahlé vodné plátno (18 metrov výška, 40 metrov šírka) sa premietali obrazy zachytávajúce krásy našej krajiny. Počas premietania dostali priestor mená a fotografie známych Slovákov, ktorí sa do našej histórie zapísali prínosom v oblasti kultúry, vedy či športu.

30. júna – Niekoľko plodníc zriedkavých hríbovitých húb, kozákov žltopórových objavili hubári v lesoch na hornej Nitre. Podľa odborníkov je to jediný náš kozák so žltým sfarbením pórov. Tieto huby rastú nehojne prevažne v južnejších lesoch na Slovensku pod dubmi, hrabmi a bukmi.