Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Tenistka Cibulková je vydatá pani a modelár Bolfa majster sveta

Foto: teraz.sk

V letných mesiacoch bola súťaž v jedení halušiek v Tureckej, v strihaní oviec v Dolnom Hričove, výstava fajok v Nitre, súťaž silných mužov v Trenčíne aj folklórne slávnosti na Orave.

Bratislava 31. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2016. Prinášame textom a obrazom čo sa stalo v treťom štvrťroku 2016.

JÚL


1. júla – Desať rokov na Babete – Veselé i vážne putovania Jána Kašu bol názov výstavy, ktorú sprístupnilo pre verejnosť Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach. Výstava ponúkla artefakty zo života nevšedného cestovateľa. Ján Kaša si po odchode na dôchodok zaumienil obísť na mopede značky Babeta všetky obce a sídla na Slovensku. Cez hmotné artefakty z jeho pozostalostí si pripomenuli desaťročie jeho putovania.

2. júla - Folklórnymi slávnosťami dolnej Oravy a Tradičným veličianskym jarmokom odštartovalo tohtoročné Oravské folklórne leto. Spestrením programu bola prvá predajná výstava koní s bohatým sprievodným programom. Usporiadatelia ňou nadviazali na bohatú tradíciu niekdajších výročných jarmokov, ku ktorým poľnohospodárske zvieratá patrili.

9. júla - Dominika Cibulková úspešne vstúpila do životnej dvojhry. V bratislavskom Dóme Sv. Martina sa vydala za dlhoročného priateľa Michala Navaru. Vydávala sa v šatách s päťmetrovým závojom, ktoré jej v Španielsku ušili na mieru. "Celé som to preplakala, ale cítim sa vynikajúco“, uviedla Dominika, ktorá prijala priezvisko Navara Cibulková. Na okruhoch WTA však zostane len Cibulková.

Svadba slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej v Dóme Sv. Martina v Bratislave 9. júla 2016. Na snímke s novomanželom Michalom Navarom.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


16. júla - Družstvo s názvom Martinskí haluškári s časom 19 minút a 26 sekúnd ovládlo Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej nad Banskou Bystricou. Toto štvorčlenné družstvo za uvedený čas bryndzové halušky najrýchlejšie uvarilo i zjedlo. Napríklad vlani ich bolo až 28. Na druhom mieste skončili kuchári s názvom Hlboká orba a tretie bolo družstvo z Krčmy u Maka.

20. júla - Z nových prírastkov sa tešia chovatelia v košickej Zoologickej záhrade. Narodilo sa tam mláďatko lamy alpaky. Lama alpaka pochádza z juhoamerických horských oblastí Ánd.

Počasie s tropickými teplotami v týchto dňoch dolieha aj na mnohé zvieratá v košickej zoologickej záhrade. Opatrovatelia im preto zabezpečujú osvieženie vo forme vody, ale aj úpravou stravy. Na snímke ošetrovateľ osviežuje vodou z hadice lamy alpaky (Lama guanicoe f. pacos) v stredu 19. júna 2013 počas horúceho letného dňa.
Foto: TASR/František Iván


30. júla
– Poliak Krisztian Jarosz si v Liptovskej Lúžnej vybojoval titul medzinárodného majstra Slovenska v strihaní oviec. Jarosz triumfoval v konkurencii 19 strihačov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Druhú priečku si vo vyraďovacej súťaži vybojoval Marek Marko z horehronskej obce Valaská, na bronzový stupienok vystúpil Slavomír Sobek z Bardejova.


Na snímke Krystian Jarosz počas súťaže strihania oviec na podujatí Bačovské pastorále 2016 v Dolnom Hričove 13. augusta 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


AUGUST


20. augusta – Rekordných 200 tímov sa zúčastnilo na najdlhšom štafetovom behu na Slovensku Od Tatier k Dunaju. Jeho štvrtý ročník sa uskutočnil na trase z Jasnej do Bratislavy. Medzi nadšencov ojedinelého podujatia patrila herečka Gabriela Marcinková Mihalčínová, ktorá ma za sebou dve účasti. Berie ju ako prípravu na prvý maratón, ktorý chce zabehnúť v októbri v Košiciach.

25. augusta - Asi 1,5 kilometra dlhú trať si v rámci charitatívneho podujatia Beh pre levy, ktoré sa konalo v bojnickej zoologickej záhrade, prešlo alebo prebehlo dovedna 528 ľudí. Spolu s ďalšími návštevníkmi zoo tak podporili chov levov v Bojniciach, ako i projekt LionAid na záchranu týchto šeliem v Afrike. Iniciátorom myšlienky vzniku podujatia bol bývalý hlavný zoológ Zoo Bojnice Peter Lupták, ktorý tragicky zahynul počas dovolenky v Afrike v novembri 2015.

SEPTEMBER


14. septembra - Fajčiarsky kútik Sherlocka Holmesa, zbierku fajok vyrobených z rôznych materiálov a fajčiarske potreby predstavila výstava Fajky a svet v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava vytvorená v spolupráci s Múzeom Vysočiny Třebíč bola sprievodným podujatím Majstrovstiev Európy v pomalom fajčení fajok. Predstavila históriu tabaku od jeho objavenia u amerických Indiánov, cez dovezenie rastliny na európsky kontinent, až po fajčenie fajkového tabaku v pánskych kluboch.

Fajčiarsky kútik Sherlocka Holmesa (na snímke), originálnu zbierku fajok vyrobených z rôznych materiálov a fajčiarske potreby predstavuje výstava Fajky a svet, ktorá sa koná v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Putovnú výstavu pripravilo v spolupráci s Múzeom Vysočiny Třebíč. Nitra, 4. novembra 2016. FOTO TASR - Henrich Mišovič
Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič



17. septembra – Trojnásobným majstrom sveta sa v tomto roku stal slovenský juniorský reprezentant v raketovom modelárstve Simon Bolfa z Prievidze. Tri zlaté medaily si priniesol z majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnili v ukrajinskom Ľvove. Pri tých najnáročnejších kategóriách, okrem stanovenej dĺžky letu rádiom riadeného modelu, rozhodovala aj presnosť pristátia. „Na majstrovstvách v Ľvove bola značná konkurencia. Dovedna súťažilo 276 pretekárov z 19 štátov,“ zhodnotil súťaž majster sveta.

Trojnásobným majstrom sveta sa v tomto roku stal slovenský juniorský reprezentant v raketovom modelárstve Simon Bolfa z Prievidze. Tri zlaté medaily si priniesol z majstrovstiev sveta, ktoré sa v závere minulého mesiaca uskutočnili v ukrajinskom Ľvove. Na snímke Simon Bolfa (vľavo) a jeho tréner a predseda Raketového modelárskeho klubu (RMK) v Centre voľného času Spektrum v Prievidzi Ján Mečiar. FOTO TASR – Pavol Remiaš, 17. september 2016, Prievidza
Foto: TASR Pavol Remiaš


18. septembra – Poliak Rafal Kobylarz sa stal na Trenčianskom hrade absolútnym víťazom medzinárodnej súťaže silných mužov Meč Matúša Čáka. Kobylarz sa stal druhým Poliakom s touto trofejou. Dvíhanie klady, mŕtve ťahy s nápravou, nosenie kufrov a meča, prevracanie pneumatiky či prehadzovanie betónovej gule. Týchto päť náročných disciplín čakalo na ôsmich silákov Európy. Akciu zorganizovala Slovenská asociácia silných mužov.

Poľský súťažiaci Rafal Kobylarz nesie 150 kg vážiaci meč počas siláckej súťaže Meč Matúša Čáka, ktorej 16. ročník sa konal na Trenčianskom hrade v nedeľu 18. septembra 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


28. septembra – Amatérsky entomológ Michal Zachar z Prievidze predstavil bohatú zbierku tropického hmyzu, ktorá patrí medzi najväčšie na Slovensku. Obsahovala viac než 10.000 exemplárov rôzneho druhu. Väčšinu z nich si priniesol zo svojich výprav do pralesov Južnej Ameriky, Afriky či Ázie. V minulých rokoch opakovane navštívil Ekvádor, Peru, Malajziu, Bolíviu či Borneo.