Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Diváci obdivovali Pľuščenkove umenie a ľadových anjelov v Tatrách

Kombosnímka Foto: teraz.sk

Z. Kollárová v jeseni vyhrala súťaž Miss Universe Slovenskej republiky, obyvateľ Lazian postavil slamenný dom, vo Voznici majú veľký adventný veniec a hvezdáreň v Hurbanove má astronomický kalendár.

Bratislava 1. januára (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2016. Prinášame udalosti z poslednej časti roka.


OKTÓBER


1. októbra - Zuzana Kollárová, 24-ročná študentka podnikového manažmentu z Bratislavy sa stala Miss Universe Slovenskej republiky pre rok 2016. O víťazke 18. ročníka tejto prestížnej súťaže krásy rozhodla odborná porota pod vedením riaditeľky súťaže Silvie Lakatošovej. Titul prvej vicemiss si odniesla 22-ročná Karolína Miková z Nového Smokovca, druhou vicemiss sa stala 22-ročná Kristína Šulová z Banskej Bystrice.



11. októbra - Tartan Army Sunshine Appeal (TASA) je názov charitatívnej organizácie, ktorú založili verní fanúšikovia škótskeho futbalu. Pred každým zahraničným zápasom škótskej futbalovej reprezentácie venujú finančný dar v krajine a meste, kde ich reprezentácia odohrá zápas. Aj na Slovensku sa uskutočnilo odovzdávanie takéhoto daru. Vyzbieraná suma podporila preventívny program Zippyho kamaráti Ligy za duševné zdravie (LDZ) SR.

15. októbra – Slovenskí mykológovia mali v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave k dispozícii molekulárno-genetické laboratórium na zisťovanie DNA húb. Múzeum ho získalo v tomto roku vďaka fondom Európskej únie a dotácii z operačného programu Veda a výskum.

21. októbra - Slamený dom si v hornonitrianskej obci Lazany v okrese Prievidza rozhodol postaviť pôvodne stredoškolský pedagóg, v súčasnosti živnostník Ivan Hanko (1974) z Prievidze. Na stavbu spotreboval viac ako 900 balíkov slamy, čo je asi 16 ton. Dom má rozlohu bežného štvorizbového bytu, približne 110 štvorcových metrov. Na vykurovanie slúži keramická akumulačná pec, ktorú si takisto sám postavil. Podľa neho náklady v porovnaní s domami z klasického materiálu, sa ani pri dome zo slamy príliš nelíšia.

Do domu postaveného z nezvyčajného materiálu, zo slamy, sa po tri a pol roka intenzívnych stavebných prác v týchto dňoch presťahovala rodina Ivana Hanka. Slamený dom si v hornonitrianskej obci Lazany v okrese Prievidza sa rozhodol postaviť pôvodne stredoškolský pedagóg, v súčasnosti živnostník, Ivan Hanko (1974) z Prievidze. Staval ho svojpomocne, iba za pomoci rodiny a priateľov. Na snímke interiér domu. Lazany, 21. októbra 2016. FOTO TASR – Pavol Remiaš
Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš


23. októbra - Slovensko si odnieslo striebornú medailu z 25. Majstrovstiev sveta v logických úlohách v kategórii do 18 rokov. Získal ju Bratislavčan Pavol Kollár. Do finále v tejto vekovej kategórii išiel z posledného piateho postupového miesta. Podujatie sa uskutočnilo v Senci, garanciu nad ním prevzal prezident SR Andrej Kiska.

25. októbra - Malacké Gymnázium na Ul. 1. mája sa zmenilo na Rokfort. Bájnu školu, v ktorej sa Harry Potter učil kúzelníckemu remeslu, si pripomenulo podujatie Noc kúziel. Ako informoval web Malaciek, na programe bola "samoobslužná" prehliadka čarodejníckych fakúlt. Chrabromil napríklad lákal na mágiu s plazmou, Bifľomol ponúkal desivé blesky v skúmavke, Slizolín čarovanie vodou a Bystrohlav IQ test a tajomstvá počítačov. Súčasťou programu bolo aj vyhlásenie Miss.

NOVEMBER


25. novembra – Sochy v gotickom štýle, detailné línie a dielo pripomínajúce oltár Majstra Pavla z Levoče. Aj takýto bol tohtoročný Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Špeciálne chladenie pod kupolou ukrývalo 90 ton ľadu v 720 ľadových blokoch, ktoré 15 sochári spolu s pomocníkmi premenili na dielo s témou spišskej gotiky. Počas tvorby ľadovej krásy pracovali sochári desať až 12 hodín denne pri teplote okolo mínus sedem stupňov Celzia.

Sochy v gotickom štýle, detailné línie a dielo pripomínajúce oltár Majstra Pavla z Levoče. Aj takýto je tohtoročný Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, ktorý je pre návštevníkov otvorený od piatku 25. novembra 2016. Špeciálne chladenie pod kupolou ukrýva 90 ton ľadu v 720 ľadových blokoch, ktoré 15 sochári spolu s pomocníkmi premenili počas troch týždňov na dielo s témou spišskej gotiky. Na snímke ľadová socha anjela na stĺpe bočnej lode v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 25. novembra 2016.
Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš


27. novembra – Malí i veľkí nadšenci starých vlakov mali možnosť absolvovať mimoriadnu mikulášsku jazdu na trati medzi Košicami a Prešovom. Dokopy ich bolo šesť a využilo ich približne 400 ľudí. Historické motorové vlaky Magda, Ľubka a Prívešák boli plne obsadené.

29. novembra – Slovenská metropola privítala svetoznámeho Jevgenija Pľuščenka a ďalších majstrov ľadu. Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu ruský krasokorčuliar predstavil nový program s názvom Kings on Ice. Krasokorčuliarska šou ponúkla divákom spojenie divadla, humoru a akrobacie.
V roku 1982 sa narodil ruský krasokorčuliar JEVGENIJ VIKTOROVIČ PĽUŠČENKO, trojnásobný majster sveta a sedemnásobný majster Európy. Strieborný zo ZOH v Salt Lake City (USA, 2002), zlatý zo ZOH v Turíne (Taliansko, 2006) a strieborný zo ZOH vo Vancouvery (Kanada, 2010).
Foto: TASR


29. novembra – Letisko Košice privítalo pred polnocou svojho jubilejného 400.000 cestujúceho v tomto roku. Stala sa ňou Andrea Kunová, ktorá do Košíc priletela z Varšavy na pravidelnej linke poľských aerolínií LOT.

DECEMBER


6. decembra - V priestoroch obecného úradu v Hronskom Beňadiku (okres Žarnovica) pribudla nadrozmerná drevená plastika. Dielo tunajšieho rezbára Vincenta Havrana zobrazuje všetky miestne pamiatky a pripomína najdôležitejšie udalosti v histórii obce.

6. decembra - V hlavnom meste SR slávnostne otvorili nový detský okruh vyhliadkovým autíčkom Prešporáčik. Hodinový komentár k okruhu pre detské publikum napísal Ľubomír Feldek. "Dokonca som to s detským recitátormi narecitoval," povedal básnik, spisovateľ a prekladateľ.

7. decembra - Adventné obdobie a prichádzajúce vianočné sviatky sa rozhodli vo Voznici (okres Žarnovica) pripomenúť aj netradične veľkým adventným vencom v centre obce. Veniec zo živej čečiny už na prvý pohľad zaujal svojím rozmerom, v priemere mal tri metre. "Tento veniec máme v dedine už druhý rok. Bola to myšlienka dvoch poslankýň obecného zastupiteľstva, ktoré ho aj za pomoci rodinných príslušníkov zrealizovali," uviedol starosta Kamil Blaho.

Adventné obdobie a prichádzajúce vianočné sviatky sa rozhodli vo Voznici (okres Žarnovica) pripomenúť aj netradične veľkým adventným vencom v centre obce. Veniec so živej čečiny už na prvý pohľad zaujme svojím rozmerom, v priemere má totiž tri metre. Na snímke adventný veniec v obci Voznica 7. decembra 2016. FOTO TASR - Jana Vodnáková
Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková


13. decembra – Astronomický kalendár 2017, ktorý vydala Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, predstavuje opakujúce sa úkazy na oblohe, pozorované a zaznamenávané ľudstvom po tisícročia, informoval o tom TASR autor kalendára Ladislav Druga. "V 30. ročníku 14-stránkového farebného, nástenného, astronomického kalendára nájdete údaje o čase východu a západu Slnka, fázach Mesiaca, jeho vzdialenosti od Zeme," konštatoval Druga s tým, že kalendár pripomína aj výročia našich a svetových astronómov a výročia svetovej kozmonautiky.

14. decembra - Mená Jakub a Ema sú pre Slovákov stále najkrajšie a dávajú ich svojim deťom najčastejšie. Podľa portálu Najmama.sk, ktorý v spolupráci s matrikami uskutočnil vlastný prieskum, slovenskí rodičia aj tento rok ukázali, že zostávajú verní hitom ostatných rokov.