Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

V Bojniciach majú levíky berberské a na východe Bocianopolis

kombosnímka Foto: teraz.sk

V prvej štvrtine roka ste mohli vidieť v studenej vode ľadové medvede spod Zobora, tancovať seniorov na plese v Trnave a aspoň do ruky si vziať 1000 korunovú bankovku z prvej ČSR na burze v Prievidzi.

Bratislava 29. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2016. Prinášame ich výber za prvý štvrťrok 2016.

JANUÁR
5. januára – Tohtoročnú plesovú sezónu v Trnave obohatil 1. ples seniorov. Bol určený vekom starším, ale srdcom mladým Trnavčanom, ktorí sa radi zabavili v kolektíve rovesníkov. Akcia bola určená nielen pre páry, ale tiež pre partie mužov či žien bez partnerov, ktorí si chceli zatancovať.

7. januára - Ramzes a Zara, mláďatá leva berberského z bojnickej zoologickej záhrady oslávili prvé narodeniny. Ich otec Aslan oslávil piate narodeniny. Ramzesovi a Zare sa darilo výborne. Lev berberský vo voľnej prírode vyhynul. Posledný údaj o voľne žijúcich jedincoch je z roku 1942, odvtedy žije len v ľudskej starostlivosti, teda v zoologických záhradách. Po celom svete žije len asi 80 jedincov.

V Zoologickej záhrade Bojnice dnes verejnosti oficiálne predstavili a pokrstili súrodenecký pár leva berberského. Levíčatá, ktoré sa narodili koncom minulého roka, dostali mená Ramzes a Zara. Ich krstnými rodičmi sa stalo moderátorské duo televízie Joj, Ján Mečiar a Dana Strculová. Na snímke levíčatá.
Foto: TASR/Alexandra Mošková


10. januára – Otužilci z celého Slovenska sa stretli v Mestskom parku na Sihoti, aby si aj tento rok vychutnali zimné plávanie v jazere Veľká Hangócka. V poradí šiesty ročník celoslovenského zrazu otužilcov organizoval klub Ľadové medvede spod Zobora, ktorý okrem samotného kúpania zorganizoval aj kultúrny program a charitatívne podujatie.
Otužilci z celého Slovenska sa stretli v nedeľu 10. januára 2016 v Mestskom parku na Sihoti v Nitre, aby si aj tento rok vychutnali zimné plávanie v jazere Veľká Hangócka. V poradí šiesty ročník celoslovenského zrazu otužilcov organizoval klub Ľadové medvede spod Zobora. Nitra, 10. januára 2016. FOTO
Foto: TASR - Milan Ivanič


12. januára – Medzinárodný multižánrový festival, súťaž detí a mládeže v umeleckej tvorivosti v oblastiach hudba, spev, tanec a divadlo prebehol pod názvom Tatras Talent Cup (TTC) v Poprade. Festival bol pre slovenské kolektívy šampionátom z festivalov projektu Konfigurácia talent a zúčastnili sa ho výhercovia zlatých miest festivalov Spish a Top Talent Festival s najvyšším počtom bodov za rok 2015. Bojovali o titul absolútneho víťaza – Grand Prix súťaže.

16. januára - Symboly Slovenského Rádu rytierov destilátov (SRRD) – zástavu, meč a medailu posvätili v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach. Na slávnostnej inaugurácii zároveň pasovali tradičným spôsobom prvých 23 rytierov rádu, medzi nimi aj dve rytierky.
Na snímke členovia Slovenského Rádu rytierov destilátov počas svätej omše v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie, ktorá predchádzala inaugurácii rytierov tohto rádu v Šaštíne 16. januára 2016.
Foto: FOTO TASR – Martin Palkovič


16. januára - Tradičnou zabíjačkou oslávili rusínsky nový rok v obci Kalinov v okrese Medzilaborce. Na tradičné dobroty známe rusínskej aj slovenskej kuchyni sa v priebehu dňa premenili tri prasiatka. V Kalinove si takto pravidelne pripomenuli dávne tradície i nový rok, ktorý si mnoho Rusínov z nostalgie i recesie pripomenulo podľa Juliánskeho kalendára.

23. januára – Hornonitriansky banícky spolok (HBS) v Prievidzi, ktorý patrí medzi najmladšie z dovedna 32 podobných spolkov na Slovensku, úspešne nadviazal na slávne banícke tradície staré takmer 250 rokov. Zorganizoval svoj v poradí už druhý šachtág, spoločenské podujatie vychádzajúce z tradície študentov staroslávnej Baníckej akadémie, ktorú v Banskej Štiavnici v roku 1762 založila cisárovná Mária Terézia. Ide o riadenú zábavu baníkov, regulované pitie piva, spievanie baníckych piesní a prijímanie nováčikov, teda fuchsov, do baníckeho stavu skokom, cez banícku koženú zásteru, takzvaný ošliador, pôvodne slúžiacu na ochranu baníkov pri práci.

FEBRUÁR


6. februára – Po úspešnom minulom ročníku bolo v Levoči na fašiangy veselo i tento rok. Na podujatie Fašiangy v Levoči na mohli domáci tešiť, pretože pravú fašiangovú atmosféru navodil bohatý kultúrny program, vystúpila napr. hudobná skupina Ščamba či zabávač Ander z Košíc. Súťažilo sa aj o najlepšiu fašiangovú pankušku.

8. februára – Tisíckorunová československá bankovka z roku 1919 patrila medzi najcennejšie numizmatické predmety na prvom tohtoročnom Hobby stretnutí zberateľov všetkých zberateľských odborov, ktoré sa uskutočnilo v Prievidzi. Spolu s ďalšími mincami, bankovkami, ale tiež starými pohľadnicami a zápalkovými nálepkami ju priniesol Anton Minárik z Nitrianskeho Pravna. Návštevníci a zberatelia z radov numizmatikov si na stretnutí mohli po prvý raz pozrieť aj sady mincí vydaných pri príležitosti nadchádzajúcich Olympijských hier v Brazílii. Vystavoval ich zberateľ Stanislav Tupý zo Žiliny.

Tisíckorunová československá bankovka z roku 1919, patrila medzi najcennejšie numizmatické predmety na prvom tohtoročnom Hobby stretnutí zberateľov všetkých zberateľských odborov, ktorá sa v závere minulého týždňa uskutočnila v Prievidzi. Stretli sa tam nielen numizmatici, ale aj zberatelia medailí, poštových známok, pohľadníc, nálepiek, etikiet, odznakov porcelánu, gramoplatní, historických zbraní, minerálov, ale aj telefónnych kariet a iných predmetov zberateľského záujmu. Na snímke tisíckorunová bankovka zberateľa Antona Minárika roku 1919.
Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš


14. februára - Romantické nočné prehliadky pri príležitosti sviatku svätého Valentína pripravilo pre návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Romantickými komnatami Bojnického zámku previedli návštevníkov lektori v dobových kostýmoch, ktorých výklad bol doplnený o zamilované príbehy vyrozprávané zámockými duchmi.

Slovenské národné múzeum-Múzeum Bojnice okrem denných valentínskych prehliadok pripravilo pre návštevníkov aj špeciálne, romantické nočné prehliadky pri svetle sviečok.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


MAREC


1. marca - Členovia Slovenskej mykologickej spoločnosti (SMS) pri Slovenskej akadémii vied, ktorí sa zaoberali výskumom mykoflóry na Slovensku, pri bilancovaní činnosti v minulom roku, označili vlaňajšiu hubársku sezónu za najhoršiu v histórii.

18. marca - Vystúpenie šermiarskej skupiny bolo novinkou v programe AnimeSHOW 2016. Už 9. ročník medzinárodného festivalu anime, mangy, japonskej kultúry, sci-fi a fantasy sa uskutočnil v bratislavskom Dome kultúry Ružinov. Paralelne s ním svoje brány otvorila 8. medzinárodná výstava počítačových, kartových a stolových spoločenských hier Game Expo. Jedným z top momentov bola skupina historického šermu Templári z Hradu Bagras, ktorí predstavili simulované bitky stredoveku, mali historické stany, zbrane.

29. marca – Obec Zemplínske Hradište v okrese Trebišov, prezývaná ako Bocianopolis, už začali obsadzovať vtáčí obyvatelia vracajúci sa po zime z Afriky. Obec Zemplínske Hradište je významnou ornitologickou lokalitou. Hniezdi tam najväčšia kolónia bociana bieleho, z hľadiska počtu aktívnych hniezd (okolo 20), ktoré sú umiestnené na betónových stĺpoch, je obec stredoeurópskou raritou.
Bociany biele ako posol jari už zahniezdili v Zemplínskom Hradišti, okres Trebišov. Obec je významnou ornitologickou lokalitou bociana bieleho, nazývajú ju Bocianopolis.
Foto: TASR/Roman Hanc