Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Lady Gaga sa priznala, že po znásilnení trpí duševnou chorobou

Lady Gaga Foto: TASR/AP

O svojom znásilnení v tínedžerskom veku po prvý raz prehovorila v rozhovore pre istú rozhlasovú stanicu pred dvoma rokmi.

New York 6. decembra (TASR) - Americká popová speváčka Lady Gaga oznámila, že trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) odvtedy, čo ju ako 19-ročnú znásilnili.

"Mám duševnú chorobu, trpím na PTSD," uviedla speváčka podľa stanice BBC počas svojej pondelkovej návštevy strediska pre mladých homosexuálnych ľudí bez domova v New Yorku.

"Ešte nikdy som sa s tým nikomu nezdôverila. Život mi skutočne zachránila láskavosť, ktorú mi prejavila lekári, rodina i priatelia," vyhlásila dnes už 30-ročná Lady Gaga, vlastným menom Stefani Germanottová. O svojom znásilnení v tínedžerskom veku po prvý raz prehovorila v rozhovore pre istú rozhlasovú stanicu pred dvoma rokmi.

Mnoho jej priaznivcov oceňuje, že niekto taký slávny hovorí o svojej neblahej skúsenosti a pomáha upozorňovať na tento problém. Speváčka je tiež dlhodobou obhajkyňou práv komunity LGBT, pripomína BBC. Je jednou z najúspešnejších interpretov populárnej hudby na celom svete. Nový album s názvom Joanne vydala v októbri.

Choroba PTSD vzniká po mimoriadne stresujúcom nepríjemnom zážitku alebo následkom dlhodobej traumatickej skúsenosti - vojny, havárie, prírodnej katastrofy, sexuálneho útoku, ťažkého úrazu či prepadnutia. Postihnutá osoba pociťuje iracionálny strach v každodennom živote a opakovane prežíva danú udalosť vo svojich myšlienkach alebo snoch.