Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Lanovka na Lomnický štít stále nepremáva

Na snímke kabínková lanovka zo Skalnatého plesa na Lomnický štít. Foto: TASR- Roman Hanc

Silné mrazy ovplyvnili aj návštevnosť strediska počas jarných prázdnin, ktorá je nižšia oproti minulému týždňu. Vtedy teploty neboli až tak nízke.

Vysoké Tatry 28. februára (TASR) - Lanovka na Lomnický štít stále nepremáva, pre silný mráz ju odstavili v sobotu (24.2.). O deň neskôr tam dokonca padol aj teplotný rekord. Teplomer ukazoval v noci mínus 27,2 stupňa Celzia, pričom od roku 1951 tam tak chladno nebolo.

„Prevádzku lanovky na Lomnický štít odstavujeme vždy, keď klesne teplota pod mínus 20 stupňov, čo býva asi šesťkrát v roku,“ uviedla Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts, ktorá lanovku prevádzkuje. Predpokladá, že odstávka potrvá do konca pracovného týždňa.

Vedúci elektroslužby na visutej lanovke v Tatranskej Lomnici Juraj Husovský uviedol, že najdlhšie boli ľudia na Lomnickom štíte uväznení asi 40 dní. „Vtedy to bola technická porucha na lanovke a počasie nedovolilo vykonať výmenu a opravu. Bol silný vietor, námraza, mráz a zaľadnený celý kopec. Stalo sa to asi v roku 1979, ale to bola ešte pôvodná, stará lanovka,” priblížil. Vtedy podľa neho uväzneným ľuďom došli aj potraviny, preto im išiel na pomoc so stravou tím horských záchranárov.

„Pri možnosti poškodenia zariadenia lanovej dráhy alebo ohrozenia bezpečnej prevádzky z dôvodu vonkajších vplyvov alebo poruchy niektorých bezpečnostných komponentov, sa pristúpi k technickej odstávke, respektíve prerušeniu prevádzky lanovky. Vo väčšine prípadov je to vietor, búrka, námraza, silný mráz a podobne,“ doplnila Fabianová.

V utorok (27.2.) stúpla na chvíľu teplota na mínus 19 stupňov Celzia a bolo tak možné pristúpiť k výmene službukonajúcich zamestnancov po štyroch dňoch. Je tam tím pracovníkov Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied, zabezpečenú majú stravu, teplo, vodu, ubytovanie a sociálne zariadenia.

Ďalšie technické zariadenia v stredisku v Tatranskej Lomnici môžu byť v prevádzke aj pri tak nízkych teplotách, aké sú teraz v Tatrách. Každé z nich je však iného druhu a má stanovené podmienky prevádzky vo svojom predpise, čo je závislé od jeho umiestnenia a teploty. Tá je podľa Fabianovej v každom pásme a v nadmorskej výške iná. „Rozpätie teplôt, pri ktorých je možná prevádzka lanoviek, je asi od mínus 15 do mínus 25 stupňov Celzia,” dodala.

Silné mrazy ovplyvnili aj návštevnosť strediska počas jarných prázdnin, ktorá je nižšia oproti minulému týždňu. Vtedy teploty neboli až tak nízke. „Chladné počasie má vplyv na to, koľko ľudí príde lyžovať, hlavne ak sa znásobí vietor, mráz a vlhkosť a pocitová teplota rapídne klesá,” upozornila Fabianová.

Silné mrazy majú trvať v regióne Vysokých Tatier do piatku 2. marca. Podľa predpovedí meteorológov sa má postupne začať otepľovať cez víkend.