Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Laureát Nobelovej ceny Ernest Hemingway zomrel pred 55 rokmi

ERNEST HEMINGWAY. Foto: TASR/Ap

Ernest Hemingway sa preslávil dielami ako napríklad Starec a more, Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu alebo Fiesta. 

Ketchum/Bratislava 2. júla (TASR) - Americký spisovateľ Ernest Hemingway je laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1954. V sobotu 2. júla uplynie od jeho úmrtia 55 rokov.

Ernest Hemingway sa preslávil dielami ako napríklad Starec a more (jedno zo 100 najlepších literárnych diel 20. storočia), Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu alebo Fiesta. Jeho slávna novela Starec a more - príbeh kubánskeho rybára Santiaga zápasiaceho o obživu s neúprosným morom je o osude človeka, ktorý sa nikdy nevzdáva. Starému kubánskemu rybárovi sa po dlhšom čase podarí uloviť veľkú rybu, ktorú mu však cestou späť zožerú žraloky a domov za loďou ťahá len jej ohlodanú kostru. Čarovné dielko je poslednou významnou prácou Ernesta Hemingwaya, v ktorej autor vytvoril pozoruhodnú alegóriu. Starec predstavuje človeka, ryba prírodu a žraloky zlo okolo nás. Za toto dielo dostal Hemingway v roku 1954 Nobelovu cenu za literatúru. Nebol si ju prevziať, len konštatoval, že ešte žiaden autor, ktorý dostal toto ocenenie, už nenapísal nič, čo by sa dalo čítať...

Narodil sa 21. júla 1899 v  Oak Parku v Spojených štátoch amerických (USA). Ako novinár veľa cestoval po Európe a Blízkom východe, odkiaľ písal reportáže z bojov prvej svetovej vojny. V Európe pôsobil v jednotke armády USA na fronte vo Francúzsku, nejaký čas sa zdržal v Paríži, neskôr, do konca prvej svetovej vojny, slúžil ako dobrovoľník v jednotke Červeného kríža na talianskom fronte. Bol účastníkom občianskej vojny v Španielsku, bojoval na strane republikánov, počas druhej svetovej vojny pôsobil ako frontový dopisovateľ.

V čase hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia písal články na obranu nezamestnaných veteránov vojny, po vypuknutí občianskej vojny v Španielsku tam nakrútil dva filmy o vojne.

Ešte počas pobytu v Paríži sa stal členom skupiny intelektuálov, ktorú spisovateľka USA Gertrúda Steinová nazvala stratenou generáciou. Práve v Paríži v roku 1923 vyšla jeho prvotina Tri poviedky a desať básní. Po vyjdení ďalšej zbierky drobných próz V našom čase (1925) sa rozhodol vzdať novinárstva a venovať sa už len literárnej činnosti. Napísal ďalšie zbierky Muži bez žien (1927) a Víťaz neberie nič (1933). Tituly Zbohom zbraniam (1929) - príbeh lásky zraneného amerického vojaka a mladej anglickej ošetrovateľky - autobiografický román, ako aj Komu zvonia do hrobu (1940) z obdobia španielskej občianskej vojny, patria medzi jeho najlepšie romány.

Od roku 1940 žil Ernest Hemingway na Kube. Dobrodružstvo, láska, vzbura, cestovanie a ženy boli základom jeho života. Bol štyrikrát ženatý a ženy pre jeho tvorivosť veľa znamenali.

Zomrel 2. júla 1961 v Ketchume v USA niekoľko dní pred svojimi 62. narodeninami. Údajne zomrel na následky pokusu o samovraždu, ku ktorej ho pravdepodobne dohnala depresia, ale rodina svetoznámeho spisovateľa túto verziu poprela. Podľa nej sa neúmyselne postrelil pri čistení zbrane. Z jeho pozostalosti vyšli ešte dve knihy: Pohyblivý sviatok (1964) a Ostrovy v prúde (1970).