Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Laureáti Nobelovej ceny vyzývajú do boja proti sexuálnemu násiliu

Držiteľ Nobelovej ceny za mier v roku 2018 konžský gynekológ Denis Mukwege. Foto: TASR/AP

Mukwege a Murádová si v pondelok v nórskej metropole prevezmú Nobelovu cenu mieru za rok 2018, ktorú im udelili za úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň.

Oslo 9. decembra (TASR) - Laureáti tohtoročnej Nobelovej ceny mieru, iracká jezídka Nádja Murádová a konžský lekár Denis Mukwege, žiadajú svetové spoločenstvo, aby bojovalo proti sexuálnemu násiliu, ktorému sú vystavené ženy v oblastiach konfliktov.

"Dosiahli sme bod, v ktorom nestačí o tom len hovoriť a odsudzovať to. Teraz musíme naozaj konať," povedal Mukwege na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Osle, ktorá sa konala deň pred odovzdávaním Nobelových cien.

Mukwege a Murádová si v pondelok v nórskej metropole prevezmú Nobelovu cenu mieru za rok 2018, ktorú im udelili za "úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň vo vojnách a ozbrojených konfliktoch".

Gynekológ Mukwege (63) poskytuje zdravotnícku pomoc obetiam hromadného znásilňovania, ku ktorému dochádza v rámci ozbrojených konfliktov v Konžskej demokratickej republike (KDR). Spolu s kolegami pomohol už tisíckam žien v nemocnici, ktorú založil v roku 1999 v provincii Južné Kivu. Opakovane kritizuje KDR i ďalšie krajiny sveta, že nevyvíjajú dostatočné úsilie na boj proti sexuálnemu násiliu vo vojnách a na potrestanie páchateľov takýchto skutkov.

Nobelova cena je podľa neho veľmi dôležitá, pretože teraz celý svet vie, akému násiliu sú ženy vystavované. "Počas ozbrojených konfliktov sa telá žien stávajú bojiskami," povedal Mukwege s tým, že medzinárodné spoločenstvo má svoju zodpovednosť. "Páchatelia musia vedieť, že svet ich za ich činy potrestá," citovala ho agentúra DPA.

Iračanka Nádja Murádová (25) sa sama stala obeťou sexuálneho násilia používaného ako zbraň. Pre jej náboženstvo ju teroristická skupina Islamský štát (IS) niekoľko mesiacov zadržiavala ako sexuálnu otrokyňu a brutálne zneužívala. Militanti jej zabili matku aj šesť bratov. Nakoniec sa jej podarilo zo severného Iraku utiecť a upriamiť pozornosť na utrpenie, ktorému boli jezídi vystavení zo strany islamských radikálov.

Medzičasom žije v Nemecku a v USA a bojuje za to, aby sa teroristi dostali pred medzinárodný súd. "Táto jedna cena nemôže odčiniť násilie voči ženám a deťom. Ale môže otvoriť dvere, aby sme ešte viac vlád priviedli k tomu, že tieto činy budú stíhané," uviedla Murádová.

Mukwege povedal, že má veľký rešpekt voči Murádovej, pretože hovorí o tom, čo sa jej stalo. "Mlčanie udržiava násilie pri živote, tabu udržiava kultúru znásilňovania pri živote," zdôraznil. Páchatelia znásilnení budú vo svojich činoch pokračovať, pretože vedia, že ženy o tom z hanby nebudú hovoriť. "Nádja to prekonala, aby proti kultúre znásilňovania bojovala," dodal.