Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Laureátkou Honour of Ekotopfilm 2016 je svetoznáma primátologička Jane

Na snímke slávnostného otvorenie medzinárodného festivalu Ekotopfilm - Envirofilm v Banskej Bystrici 16. mája 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Organizátori Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm - Envirofilm (16.-20.5.) dnes v Bratislave udelili poctu Honour of Ekotopfilm.

Bratislava 16. mája (TASR) - Organizátori Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm - Envirofilm (16.-20.5.) dnes v Bratislave udelili poctu Honour of Ekotopfilm. Laureátkou ocenenia, ktorého nositeľmi sú významné svetové osobnosti, ktoré svojimi činmi a myšlienkami tvoria lepší a krajší svet, sa stala svetoznáma primátologička, aktivistka, posol mieru OSN Dr. Jane Goodall. Ocenenie si prevzala v Primaciálnom paláci z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Solymosa a bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

"Je pre mňa veľkou cťou byť na tomto festivale, pretože environmentálne filmy hrali veľmi dôležitú úlohu v šírení posolstiev po celý môj život," uviedla na tlačovej konferencii 82-ročná Jane Goodall, ktorá zavítala na Slovensko po prvý raz.

Písal sa rok 1960, keď rodáčka z anglického Bournemouth začala svoje prevratné štúdium šimpanzov v krajine dnes známej ako Tanzánia. V prírode po boku primátov prežila 55 rokov, študovala tieto úžasné tvory v ich bezprostrednej blízkosti, aby priblížila svetu, ako veľmi sme si podobní. Jej práca v Gombe Stream sa stala základom pre budúci primatologický výskum a predefinovala vzťah medzi ľuďmi a zvieratami. "Podarilo sa mi prežiť absolútne idylický život, predstihol aj tie najúžasnejšie detské sny. Podarilo sa mi vybudovať kompletnú výskumnú stanicu v Gombe, priviesť k výskumu študentov, dokonca písať populárne knihy," povedala žena, ktorá zasvätila svoj život ochrane životného prostredia.

Priateľka šimpanzov sa pred 30 rokmi rozhodla opustiť prales v Gombe a začala venovať všetku svoju energiu šimpanzom na našej planéte. Až 300 dní do roka je na cestách a venuje sa svojej misii, ktorej cieľom je inšpirovať a priniesť nádej mladším generáciám. "Bol to rok 1986, kedy sa konala prvá konferencia, ktorá dala dohromady všetkých ľudí sveta, ktorí študovali šimpanzy. Už v tomto čase sme zaznamenali veľmi výrazný pokles počtu šimpanzov po celom africkom kontinente a pokles výmery lesov, ktoré sa drasticky ťažia," vysvetlila Jane Goodall s tým, že začala cestovať po celej Afrike a zaznamenávala utrpenie šimpanzov v ich prirodzenom prostredí a zároveň spoznávala ľud Afriky v jeho utrpení a ťažkostiach. "Uvedomila som si, že pokiaľ sa nám spoločne nepodarí zlepšiť životné podmienky ľudí žijúcich v týchto oblastiach, nemáme šancu uchrániť tieto miesta," vyhlásila doktorka, ktorá v roku 1977 založila vlastný Inštitút Jane Goodall (JGI). Mimovládna organizácia pokračuje v jej štúdiu a úsilí chrániť šimpanzy v ich prirodzenom prostredí a zároveň pomáha ľuďom žijúcim v daných oblastiach.

"Trvalo to dlho, ale ľudia sa začali prebúdzať uvedomujúc si, akú škodu sme spôsobili a ďalej spôsobujeme našej planéte Zem. Stretávala som sa s veľkým počtom detí, študentov, ktorí stratili nádej. Mysleli si, že už nemôžu urobiť nič pre zlepšenie situácie. Pochopila som, že ak mladí ľudia stratia nádej, už niet žiadnej nádeje. Preto som začala program Roots&Shoots," objasnila Jane Goodall genézu celosvetového environmentálneho a humanitárneho programu pre mladých, ktorý založila v roku 1991 spolu s 12 žiakmi v Tanzánii. Program je určený najmä pre deti a mládež, aby ich aktivizoval a nasmeroval ich pozornosť na svoje prostredie, aby na základe potrieb hľadali riešenia na výzvy nielen vo svojich komunitách, ale aj za ich hranicami. V rámci svojich projektov pomáhajú ľuďom, zvieratám a životnému prostrediu, čím zmierňujú problémy vo svojich komunitách, a zároveň sa učia žiť v mieri a harmónii medzi sebou a s prírodou.

Podľa Jane Goodall sa má tento celosvetový projekt, ktorý sa už zakorenil vo vyše stovke krajín, implementovať i do škôl na Slovensku. "Green Foundation bola ochotná s nami uzavrieť dohodu, že prostredníctvom nich môžeme predstaviť program aj tu," dodala na margo programu Roots&Shoots a podčiarkla jeho hlavné posolstvo: "Každý z nás, každý jeden človek dennodenne svojou činnosťou má dosah na svet a prírodu. Môžeme si vybrať, aký bude. Môžeme si napríklad dobre premyslieť, kým niečo kúpime, ako to bolo vyrobené, či v procese výroby bolo nejakému zvieraťu ublížené. Keď začnú milióny, miliardy ľudí s takouto etickou voľbou, myslím si, že sa veci rozhýbu smerom k pozitívnej zmene."

Minister László Sólymos ocenil aktivity Jane Goodall

Aktivity významnej osobnosti v oblasti životného prostredia Jane Goodall dnes vyzdvihol šéf envirorezortu László Sólymos. Minister sa s ňou stretol v Bratislave počas prvého dňa medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm.

Minister ocenil hlavne jej celosvetový enviromentálny a humanitárny program Roots&Shoots (Korene a výhonky), ktorý založila v roku 1991. Zameraný je na mladých ľudí. Pomáha im hľadať a vytvárať praktické riešenia nielen na ochranu prírody, ale učí ich aj ako žiť v harmónii s ňou a medzi sebou. László Sólymos vyslovil podporu jeho implemetácii do vzdelávacieho procesu na Slovensku. „Aj ministerstvo životného prostredia sa bude snažiť vzdelávať mladých ľudí v envirovýchove, lebo je to veľmi dôležité a Jane Goodall je pre nás veľkou inšpiráciou,“ uviedol počas odovzdávania prestížneho ocenenia „Honour of Ekotopfilm“.

V Bratislave a v Banskej Bystrici dnes začal 43. ročník festivalu, ktorého hlavnou myšlienkou je ochrana životného prostredia. Potrvá do piatku 20. mája. V posledný deň sa minister zúčastní v bratislavskom Primaciálnom paláci na vyhlásení víťazov výherných filmov a odovzdá cenu.