Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Ledecký a Johanson uvedú vo svetovej premiére muzikál Iago

Na snímke americký režisér Robert Johanson (vľavo) a Janek Ledecký počas stretnutia v Bratislave, 18. januára 2016. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svetovú premiéru muzikálu Iago uvedie Divadlo Nová scéna 15. a 16. septembra.

Bratislava 18. januára (TASR) - Česká hudobná hviezda Janek Ledecký a americký režisér Robert Johanson chystajú na bratislavskej Novej scéne svetovú premiéru nového muzikálu. Po úspešnom Hamletovi predstavia najprv divákom na Slovensku, a v slovenčine, muzikálový prepis ďalšej Shakespearovej drámy Othello, ktorá sa stala symbolom lásky zničenej diabolskými intrigami a chorobnou žiarlivosťou. William Shakespeare napísal túto tragédiu pre divadlo Globe v roku 1603. Od tých čias hru inscenovali v stovkách divadiel na celom svete a dočkala sa aj šiestich slávnych filmových spracovaní. Zatiaľ jediným úspešným zhudobnením tejto drámy je Verdiho klasická opera z roku 1887.

Ledecký a Johanson nechceli prerozprávať klasickú drámu len hudbou, prišli s novým pohľadom. "Zistili sme, že nás bude najviac baviť, keď túto slávnu drámu posunieme do rýdzej súčasnosti. Za posledných desaťtisíc rokov sa vyvíjali len technológie, ľudské vášne - láska, nenávisť, túžba po moci, žiarlivosť zostávajú rovnaké ako na úsvite dejín," zdôvodnil dnes v Bratislave na stretnutí s médiami český skladateľ a textár Janek Ledecký, ktorý stojí aj za úspešným muzikálovým projektom Hamlet. Ten vyrazil na svoju víťaznú púť v roku 1999 v Prahe a okrem USA zbiera trofeje v Európe i Ázii. Počet jeho repríz sa blíži k dvom tisíckam a počet divákov prekročil jeden milión.



V novom muzikáli prináša ďalšiu Shakespearovu drámu, ako už názov Iago naznačuje, z pohľadu najslávnejšieho zloducha. Navyše tvorcovia Othellov príbeh premiestnili z Benátok do Ženevy. "Je to veľmi dobré miesto na konšpirácie a plánovanie tajných vojnových operácií, pretože v tom našom poňatí je Othello, bývalý dôstojník americkej armády, ktorý má za sebou vojnu v zálive," objasnil Ledecký s tým, že jeho muzikálová novinka vyvrcholí na Strednom východe. "Kulisy a mantinely tejto lokácie nám všetky emócie, jednanie a pohnútky výborne akcelerujú. Na Strednom východe sa dodnes nevera trestá ukameňovaním," doplnil k príbehu zasadenému do vymyslenej pevnosti Citadel. "Dovolili sme si na konci oproti Shakespearovi vsunúť taký malý happy end. Nespočíva v tom, že by to Desdemona prežila, ale v tom, že to na Iaga nepraskne, čo mi pripadá veľmi súčasné. V tom našom predstavení Iago v závere triumfuje," prezradil Ledecký, ktorý v týchto dňoch vyberá na Novej scéne spolu s americkým režisérom a dramatikom Robertom Johansonom uchádzačov o hlavné postavy do muzikálu Iago.

"Bol som šokovaný, všetci, čo prišli na konkurz boli prijateľní, mali nádherné hlasy, a boli tam aj dievčatá, ktoré mali len 14, latku nasadili skutočne vysoko," uviedol Johanson. "Zistili sme, že môžeme zobrať ktoréhokoľvek z nich. Teraz máme pred sebou výzvu vybrať z výborných tých úplne najlepších," priznal režisér a dramatik.



"Tu je to skutočne iná liga, všetci zaspievali akceptovateľne, niektorí spievali lepšie a niektorí mimoriadne, nastavili perfektný štandard," povedal pre TASR Janek Ledecký. Spokojnosť vyjadril i s pohybovou zdatnosťou uchádzačov. "Všetci to predviedli, vôbec neviem, kde tu na to chodíte."

Svetovú premiéru muzikálu Iago uvedie Divadlo Nová scéna 15. a 16. septembra. "Budeme ho prevádzkovať minimálne jednu sezónu a potom sme dohodnutí v rámci spolupráce s Divadlom Hybernia v Prahe, ktoré bude tento projekt prevádzkovať v českej verzii," informovala riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová.