Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Lekárnici chcú byť bližšie k ľuďom, radi by ponúkli viac poradenstva

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pacienti by si do lekární nemali chodiť iba po lieky.

Bratislava 29. marca (TASR) - Môžu tam hľadať aj odborné poradenstvo, vysvetľuje Slovenská lekárnická komora (SLeK). Niektoré ho už v súčasnosti ponúkajú. Tie, pre ktoré je to finančná či personálna záťaž, sa môžu obrátiť na občianske združenie Zdravie do lekárne, v ktorom sa angažujú i členovia SLeK.

Mnohé lekárne sú zaťažené povinnosťami a nie každá musí mať dostatok ľudí a financií na takéto služby, poukazuje združenie. Poradenstvo je ale pre pacienta prínosom. Organizácia preto lekárňam ponúka pomoc. "Poskytneme ľudí aj komplexné materiálno-technické zabezpečenie," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident združenia Lukáš Jaroščiak.

Odborné poradenstvo pozostáva napríklad z merania krvného tlaku, hladiny cholesterolu, glukózy. Pacient je oboznámený o svojom BMI, ako aj o riziku vzniku fatálnych kardiovaskulárnych príhod. Združenie ponúka služby lekárňam za poplatok. Podľa Jaroščiaka je to však pre ne tretinový náklad v porovnaní s tým, ak by si takúto činnosť zabezpečovala sama.

"A to do toho nerátam vstupné náklady na prístroje a ich údržbu," povedal Jaroščiak. Pacient to má zadarmo. Merania zabezpečujú kvalifikovaní farmaceuti a zaškolení študenti posledných dvoch ročníkov farmácie. Ľuďom chcú pomáhať aj pri výbere výživových doplnkov alebo úprave životného štýlu.




Do projektu sa môže zapojiť ktorákoľvek lekáreň na Slovensku. Jaroščiak tvrdí, že farmaceuti nechcú nahrádzať lekárov, merania majú byť pre ľudí orientačné. Môžu však poukázať na vážny problém. "A vtedy pacientom odporučíme vyšetrenia," poznamenal Jaroščiak.

Projekt spustilo združenie vo februári tohto roka, zatiaľ sa do neho zapojilo približne 20 lekární. Záujem o takúto službu však podľa Jaroščiaka stúpa. Viac informácií a zoznam lekární aj s termínmi meraní možno nájsť na webe zdravypacient.sk.

Slovenská lekárnická komora dlhodobo podporuje projekty zamerané na prevenciu zdravia ľudí. Minulý rok robila na verejnosti osvetu o správnom skladovaní liekov či špecifikách ich užívania u detí a počas dojčenia. V tomto roku pripravuje projekt zameraný na prevenciu nežiaducich interakcií liekov.