Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Lesbický pár bojuje za uznanie neformálnym sobášom

Teresa Xu (vľavo) a Li Tching-tching (vpravo) sa tešia pred svadobným salónom, kde si obe vyberajú svoju róbu vo štvrtok, 2. júla 2015 v Pekingu Foto: TASR/AP

Li Tching-tching a Teresa Su si vymenili manželské sľuby a prstene štyri mesiace po tom, ako prvú z partneriek zadržali čínske orgány v súvislosti s jej aktivizmom za práva žien.

Peking 2. júla (TASR) - Prominentný čínsky lesbický pár uzavrel dnes neformálne manželstvo v rámci snáh o uzákonenie zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia v Číne.

Li Tching-tching a Teresa Su si vymenili manželské sľuby a prstene štyri mesiace po tom, ako prvú z partneriek zadržali čínske orgány v súvislosti s jej aktivizmom za práva žien. Vo väzbe vtedy strávila vyše mesiaca.

Neformálna svadba sa konala v reštaurácii na jednom z predmestí Pekingu, pričom podľa vyjadrenia Li Tching-tching impulz k tomuto kroku dal aj minulotýždňový prelomový verdikt amerického Najvyššieho súdu. V miestnosti vyzdobenej balónmi a dúhovými vlajkami bolo prítomných okolo 20 priateľov a rovnaký počet novinárov.

"Chceme urobiť niečo pre podporu homosexuálneho manželstva... Je to robenie nemožného, keď viete, že je to nemožné, ale zmeny v dejinách si vyžadujú takéto sústavné úsilie," povedala Li.

Začiatkom marca ju zadržali spolu s ďalšími aktivistkami, nad čím vyjadrili znepokojenie zahraničné vlády a ľudskoprávne skupiny. Všetkých päť žien po 37 dňoch prepustili na slobodu.

Podľa tlačovej agentúry AP v súčasnosti v Číne chýba širší spoločenský tlak na legalizáciu manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia.

Americký Najvyšší súd minulý týždeň rozhodol, že homosexuálne páry majú ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA.