Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Letné kúpaliská na východnom Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prečítajte si prehľad kúpalísk na východnom Slovensku a ich históriu.

Bratislava 5. júna (TASR) - Osvieženie a zábavu v horúcich letných dňoch ponúkajú svojim návštevníkom najmä letné kúpaliská.

TASR prináša výberový prehľad populárnych letných kúpalísk na východnom Slovensku a ich históriu.

Kúpalisko Izabela, Vyšné Ružbachy

V atraktívnom prostredí obce Vyšné Ružbachy sa nachádza obľúbené termálne kúpalisko Izabela. Návštevníkom ponúka 2 veľké a 2 detské vonkajšie bazény a 1 krytý bazén. Prírodná liečivá voda je privádzaná priamo z vrtu Izabela Kúpeľov Vyšné Ružbachy. Má liečivé účinky na ochorenia obehového ústrojenstva, choroby dýchacích ciest a ženské ochorenia. Termálny krytý bazén s teplotou vody 34 stupňov C je v prevádzke po celý rok. Odsúvateľná kopula spolu s pohyblivými stenami na tomto bazéne zabezpečuje blízky kontakt s pôsobivou okolitou prírodou. Súčasťou termálneho krytého bazénu je aj oddychový priestor s občerstvením a šatňami. Originálnou atrakciou areálu je ostrov v rekreačnom bazéne s vysokými ihličnatými stromami. Súčasťou kúpaliska je 5-metrová skokanská veža v plaveckom bazéne, detské ihriská, pohodlné ležadlá na opaľovanie, šatne a sociálne zariadenia.

Termálne kúpalisko Vrbov, Vrbov

Termálne kúpalisko Vrbov sa nachádza v nádhernom prostredí pod Vysokými Tatrami pri obci Vrbov. V areáli sa nachádza 7 bazénov s geotermálnou vodou, ktorá je považovaná za jednu z najlepších minerálnych vôd v strednej Európe. Voda obsahuje dôležité minerálne látky priaznivo pôsobiace na ľudský organizmus, najmä na pohybový a dýchací systém, nervovú sústavu, kožu a srdcovo-cievne ústrojenstvo. Príjemnú relaxáciu návštevníkov v bazénoch zabezpečujú trysky s prúdmi tečúcej vody, ktoré uvoľňujú stuhnuté svalstvo. Súčasťou služieb kúpaliska sú rôzne druhy masáží. Výdatné jedlo si návštevníci môžu dopriať v Kolibe nachádzajúcej sa v areáli kúpaliska, prípadne sa rýchlo občerstviť v bare či stánkoch. K prednostiam kúpaliska Vrbov nepochybne patrí tiež pôsobivý výhľad na panorámu Tatier.

Kúpalisko Vodný svet, Svidník

Areál letného kúpaliska vo Svidníku tvorí 5 bazénov. Pýchou kúpaliska je bazén s umelými vlnami, návštevníci majú k dispozícii tiež krytý termálny masážny bazén s vodnými atrakciami, plavecký bazén, bazén s toboganom, šmýkačkou a detský bazén. V ponuke športov je plážový volejbal a stolný tenis, deti sa môžu zahrať na preliezačkách alebo si zajazdiť na motocykloch a autíčkach. Súčasťou areálu sú bufety s rýchlym občerstvením.

Kúpalisko Červená hviezda, Košice

Košické kúpalisko Červená hviezda bolo postavené v rokoch 1935-1936. Areál kúpaliska sa nachádza pri autobusovej stanici a miestni ho volajú "čéhačko" - teda Červená hviezda, podľa úspešného vodnopólového klubu, ktorý na ňom roky pôsobil. Na kúpalisku sa nachádzajú tri bazény, ich terasovité umiestnenie v rôznej výške bolo v tej dobe technickým pokrokom. Červená hviezda bola v prevádzke do konca augusta 2008, odvtedy obľúbený areál chátra z dôvodu chýbajúcich financií na obnovu. V súčasnosti sa uvažuje o rekonštrukcii a modernizácii avšak nevyriešenou otázkou ostávajú financie.

Kúpalisko Ryba Anička, Košice

Obľúbeným miestom letného relaxu a zábavy pre Košičanov je kúpalisko Ryba, ktoré sa nachádza v blízkosti rieky Hornád v rekreačnej zóne Anička. Kúpalisko tvoria 3 bazény s čistou vyhrievanou vodou, ktorej zdrojom sú studne pod areálom. Návštevníci môžu využiť volejbalové, futbalové a detské ihrisko, či grily alebo ohniská. Priľahlé jazero Ryba ponúka požičanie člnov a vodných bicyklov. V príjemnom prostredí kúpaliska sa nachádzajú viaceré reštaurácie a bufety so slovenskými aj medzinárodnými špecialitami.

Kúpalisko Triton, Košice

Košické kúpalisko Triton patrí k najvyhľadávanejším a najkrajším kúpaliskám vo východoslovenskom kraji. Bolo vybudované v 50. rokoch minulého storočia, v 80. rokoch 20. storočia pribudol unikátny laminátový bazén. V súčasnosti sa na kúpalisku nachádzajú 4 bazény – plavecký, rekreačný, bazén so štvordráhovou šmýkačkou, toboganom a detský bazén. Súčasťou rozľahlého areálu je volejbalové ihrisko, tenisový kurt s antukou, sprchy, šatne a sociálne zariadenia s bezbariérovým vstupom. Pre najmenších návštevníkov je určená trampolína, elektrické autíčka alebo celodenný detský kútik s animátorkou. Občerstvenie zo 4 bufetov si návštevníci môžu vychutnať na 2 priestranných terasách s krytým altánkom. Atraktivitu kúpaliska zvyšuje upravený areál s exotickými palmami a s modernou zónou ponúkajúcou drevené ležadlá a nastaviteľné slnečníky. Počas sezóny sa na Tritone konajú rôzne akcie s hudbou, súťažami alebo tanečnými vystúpeniami. K prednostiam kúpaliska patrí dobrá poloha a ľahká dostupnosť.

Letné kúpalisko Humenné

Letné kúpalisko v Humennom je situované v športovej zóne mesta v blízkosti krytej plavárne na pravom brehu rieky Laborec. Pre verejnosť je kúpalisko otvorené od roku 1985. Návštevníkom ponúka detský bazén s dvoma šmýkačkami a plavecký bazén s úsekom pre neplavcov, do ktorého ústi 37-metrový tobogan. Športuchtiví návštevníci môžu využiť minifutbalové, volejbalové aj basketbalové ihrisko. Pre deti sú k dispozícii preliezačky a hojdačky. Občerstvenie ponúka niekoľko bufetov.

Kúpalisko Trebišov – Areál vodných športov

Trebišovské kúpalisko sa nachádza v príjemnom prostredí na okraji mestského parku pri futbalovom ihrisku. Čistý a upravený areál obklopený zeleňou tvoria 2 plavecké a 1 detský bazén s vyhrievanou vodou. Kúpalisko ponúka mnoho športových aktivít. Návštevníci si môžu zahrať bedminton, basketbal, futbal, volejbal, minigolf, stolný tenis alebo ruské kolky. Samozrejmosťou sú viaceré reštauračné zariadenia.

Letné kúpalisko BŠK, Bardejov

Kúpalisko BŠK v Bardejove ponúka svojim návštevníkom 2 plavecké a 1 detský bazén. Voda v bazénoch je vyhrievaná slnečnými kolektormi. Pre aktívny oddych je k dispozícii minigolf alebo plážový volejbal. Súčasťou kúpaliska sú šatne so sprchami a bufet s rýchlym občerstvením.

Letné kúpalisko Bardejovské kúpele – BAPOS, Bardejov

Letné kúpalisko v Bardejovských kúpeľoch sa nachádza na konci pešej zóny pod lesom. Návštevníci si môžu zaplávať v dvoch bazénoch s príjemne vyhrievanou vodou. Súčasťou areálu sú dve plážové volejbalové ihriská a 18-jamkový minigolf. K dispozícii sú šatne, sprchy a 1 bufet s občerstvením.

Letné kúpalisko Spišská Nová Ves

Kúpalisko v Spišskej Novej Vsi je súčasťou rekreačného komplexu, ktorý tvorí krytá plaváreň, hotel, reštaurácia, bufety a upravené plážové ihrisko. V areáli kúpaliska sa nachádza 50-metrový plavecký bazén a tri malé bazény s teplotou vody 27-28 stupňov Celzia. Návštevníci môžu využiť saunu a regeneračné centrum, ktoré sú súčasťou krytej plavárne.

Kúpalisko U Komiňára, Sídlisko III., Prešov

Prešovské kúpalisko patrí počas letnej sezóny k mimoriadne navštevovaným miestam. U Komiňára sa návštevníci môžu okúpať v 4 bazénoch s vyhrievanou vodou. Vďaka nedávnym terénnym úpravám sa trávnatá plocha na relax a opaľovanie rozšírila o 300 štvorcových metrov. K službám kúpaliska patria detské atrakcie, lezecká stena, plážový volejbal, minigolf a stravovacie zariadenia.

Kúpalisko Plaza Beach Solivar, Prešov

Moderné letné kúpalisko Plaza Beach sa nachádza v Prešove na Solivare. Jedinečný zábavno-športový areál charakteristický stredomorskou architektúrou je vybavený živými palmami, slanou vodou, dvojlagúnovým bazénom a detským vodným svetom. Kúpalisko ponúka mnoho možností športového vyžitia. Návštevníci si môžu zahrať tenis, plážový volejbal, bowling, šípky alebo minifutbal. Pre najmenších je na Plaza Beach pripravený detský raj s množstvom atrakcií ako je ihrisko so šmýkačkami a preliezačkami alebo trampolína. K prednostiam kúpaliska patrí reštaurácia s letnou terasou, pizzeria, kokteilový bar, VIP terasa s ratanovými ležadlami a slnečníkmi, alebo obchodná ulička pod arkádami.