Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Obama, Putin aj Merkelová sa pomaznali s koalami

Barack Obama, Angela Merkelová, vladimír Putin a Tony Abbot s koalami. Foto: TASR/AP

Najsilnejším a najvpyvnejším politikom sveta predstavil austrálsky premiér Tony Abbott najznámejšieho obyvateľa živočíšnej ríše jeho krajiny.

Bratislava 16. novembra (Teraz.sk) - Na veľké problémy môžu mať - a často aj majú - odlišné názory. Na summite skupiny ekonomicky najvyspelejších štátov sveta G20 ich však aspoň na chvíľu zjednotil symbol zvieracieho sveta Austrálie, kde sa schôdzka najmocnejších udiala. "Pomaznaniu" s koalou neodolal šéf Kremľa, Bieleho domu, ani Angela Merkelová.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a austrálsky premiér Tony Abbott držia koaly v rámci summitu G20 v austrálskom Brisbane 15. novembra 2014.
Foto: TASR/AP
Austrálska vláda pred dvoma rokmi vyhlásila koaly v niektorých oblastiach krajiny za "zraniteľný" druh. Nová klasifikácia platí pre populácie koál v austrálskych štátoch Queensland, Nový Južný Wales a teritórium hlavného mesta Canberra. Podľa ochranárov by sa opatrenie malo rozšíriť na celú Austráliu.

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a austrálsky premiér Tony Abbott držia koalu v rámci summitu G20 v austrálskom Brisbane 15. novembra 2014.
Foto: TASR/AP
Dôvodom zaradenia koál medzi zraniteľné druhy je znižovanie početného stavu týchto populárnych vačkovcov v dôsledku miznutia vhodných biotopov, rastu miest, dopravných nehôd, útokov psov a šírenia chorôb. Odhady stavu koalej populácie v Austrálii, keď v roku 2012 došlo k vyhláseniu za zraniteľný druh, mali kolísať od niekoľko stotisíc až po 43.000. V štátoch Južný Wales a Queensland ich počet od roku 1990 poklesol o 40 percent.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a austrálsky premiér Tony Abbott s koalou v rámci summitu G20 v austrálskom Brisbane 15. novembra 2014.
Foto: TASR/AP
"Ide o druh, ktorý bol za posledných 20 rokov veľmi oslabený, a preto nemôžeme čakať, až pokým sa situácia stane kritickou," zdôraznil v apríli 2012 austrálsky minister životného prostredia Tony Burke. Opatrenie podľa neho výsledkom dôkladnej vedeckej analýzy.

V niektorých oblastiach Austrálie sa však koalám stále darí. Veľké, stabilné či dokonca rastúce populácie existujú v štátoch Viktória a Južná Austrália.

Podľa nadácie Australian Koala Foundation (AKF) treba sprísnený stupeň ochrany zaviesť preventívne v celej krajine. "Koala je dôležitým turistickým magnetom a významným symbolom Austrálie," zdôraznila Deborah Tabartová z AKF.