Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 pristálo v Arizone

Lietadlo Solar Impulse 2, archívne foto Foto: TASR/AP

Lietadlo v USA absolvuje ešte dve medzipristátia a následne sa vydá na let cez Atlantický oceán.

Goodyear 3. mája (TASR) - Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2, poháňané iba slnečnou energiou, pristálo dnes neďaleko mesta Phoenix v americkom štáte Arizona, kam priletelo z Kalifornie. Informuje o tom agentúra AP.

Solar Impulse 2 vzlietol v pondelok krátko pred 05.00 h miestneho času z letiska v meste Mountain View v kalifornskej oblasti Silicon Valley, kam doletel 24. apríla. Na letisko v meste Goodyear juhovýchodne od Pheonixu priletel stroj po 16-hodinovom lete krátko pred deviatou hodinou večer miestneho času (asi 4.00 h SELČ). Pilotoval ho Švajčiar André Borschberg.



Lietadlo v USA absolvuje ešte dve medzipristátia a následne sa vydá na let cez Atlantický oceán.

Solar Impulse 2 prekonal koncom apríla Tichý Oceán a doletel z Havajských ostrovov do Kalifornie. Nepretržitý let druhého pilota Bertranda Piccarda ponad Tichý oceán trval 56 hodín.

Jednomiestne lietadlo Solar Impulse 2 začalo svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov, s medzipristátiami v Ománe, Mjanmarsku, Číne a Japonsku.

Vlastný let okolo sveta je rozdelený na 12 etáp, súčasná bola v poradí desiatou. Prelet ponad Tichý oceán bol najnebezpečnejšou fázou vzhľadom na chýbajúce miesta pre potenciálne núdzové pristátie.

Solárne lietadlo počas letu okolo Zeme striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard, ktorí sa striedajú na jednotlivých etapách. Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa lietadlo zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií.

Lietadlo dosahuje rýchlosť od 50 do 100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať energiu aj na let počas noci.