Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Lietadlo Solar Impulse 2 vytvoril nový rekord pre najdlhší sólový let

Solárne lietadlo Solar Impulse 2 vzlieta 3. júla 2015 Foto: TASR/AP

Súčasná siedma etapa letu je mimoriadne riskantná. Prelet Pacifiku by mal trvať päť dní a nocí.

Honolulu 3. júla (TASR) - Švajčiarsky pilot André Borschberg vytvoril so svojím ľahkým lietadlom Solar Impulse 2 poháňaným slnečnou energiou nový rekord pre najdlhší sólový let.

Borschberg, momentálne smerujúci z Japonska na Havajské ostrovy, sa vo štvrtok večer nachádzal vo vzduchu bez medzipristátia už viac ako 94 hodín, oznámil podľa agentúry Reuters jeho tím. Predchádzajúci rekord vytvoril americký dobrodruh Steve Fossett, ktorý zahynul v roku 2007 a rok predtým absolvoval strojom Virgin Atlantic Global Flyer sólový let trvajúci 76 hodín a 45 minút.

Súčasná siedma etapa letu je mimoriadne riskantná. Prelet Pacifiku by mal trvať päť dní a nocí. Na celej trase nemá Borschberg možnosť medzipristátia a v prípade núdze mu zostávajú len padák a nafukovací záchranný čln.

Vo štvrtok o 18.30 h SELČ mal Borschberg za sebou 84 percent letu z Japonska na Havajské ostrovy, kde by mal pristáť dnes. Počas letu cvičí jogu a nespí viac ako 20 minút vkuse. Zo svojho sedadla, ktoré má zabudované WC, nemôže vstať.

Jednomiestne lietadlo Solar Impulse 2 začalo svoju cestu 9. marca v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov. Pokračovalo ponad Omán, Indiu, Mjanmarsko a Čínu do Japonska. Po prekonaní Tichého oceánu bude nasledovať prelet USA.

Vlastný let má trvať približne 25 dní rozdelených na 12 etáp. Lietadlo dosahuje rýchlosť od 50 do 100 kilometrov za hodinu.

Solárne lietadlo počas letu okolo Zeme striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard, ktorí sa striedajú na jednotlivých etapách. Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa lietadlo zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií.