Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Liga za duševné zdravie a Modrý koník predstavili novú online poradňu

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Elektronická komunikácia s odborníkmi na psychologické, sociálne či právne problémy na www.dusevnezdravie.sk bude anonymná.

Bratislava 2. februára (TASR) - Liga za duševné zdravie (LDZ) SR a portál Modrý koník dnes v Bratislave predstavili novú online poradňu. Ide o psychologické poradenstvo pre deti aj dospelých v rodinných a vzťahových problémoch, poradenstvo v oblasti sociálnych a právnych problémov či závislosti. Poradňa nadväzuje na staršie poradenské aktivity a odštartuje 8. februára na webstránke LDZ - www.dusevnezdravie.sk.

Na novinku venujúcu sa duševnému zdraviu upozorní svojich návštevníkov aj portál Modrý koník, ktorý bol v čase svojho vzniku (zhruba pred desiatimi rokmi) internetovou stránkou iba o tehotenstve, pôrode a prvých mesiacoch v živote ženy, keď sa stáva matkou. "V priebehu rokov sa rozširovala cieľová skupina a dnes je na Modrom koníku na Slovensku už každá druhá žena vo veku 20 až 39 rokov. Mesačne portál navštívi viac ako 600.000 reálnych užívateliek, už neriešia len prvé mesiace matky, ale aj problémy rodín, žien, spoločnosti," uviedol Mário Šmýkal, komunitný manažér portálu, ktorý doteraz fungoval na báze vzájomnej komunikácie medzi užívateľmi. "Osoby sa predovšetkým podporovali, ale nemali odborné zastúpenie," dodal k portálu, ktorý bude odkazovať na odbornú pomoc LDZ a hovoriť s ľuďmi o duševnom zdraví aj prostredníctvom psychologičky, ambasádorky LDZ Martiny Wäldl. "Sledujem témy, viem, že veľa mamičiek rieši duševné poruchy, rodinné problémy, veľakrát je tam otvorená téma depresie, pritom tie mamičky ani nevedia exaktne, čo depresia je. Možnosť, že sa budú môcť obrátiť na odborníkov, je veľmi dôležitá," podčiarkla Martina Wäldl, ktorá bude "spojkou" medzi online poradňou LDZ a mamičkami na Modrom koníku. Bude tiež moderátorkou svojpomocných diskusií a užívateľky portálu môže v správnom čase nasmerovať na pomoc konkrétnych odborníkov.

Ako informovala Oľga Valentová z LDZ, v novej online poradni bude pracovať šesť odborníkov. Medzi nimi je psychológ pre dospelých, aj detské, rodičovské a školské problémy, špecialista na závislosti, partnerské, vzťahové, sociálne i právne problémy. "Svojpomocná poradňa môže byť škodlivá, pretože to, čo vyhovuje jednému, druhému nieže nemusí pomôcť, ale môže mu uškodiť," upozornila Jolana Kusá, terapeutka, ktorá bude v poradni podávať informácie a reagovať na otázky rodinných a partnerských problémov. Ďalšími odborníkmi, ktorí budú pokrývať poradenstvo, sú Zuzana Polťáková, Jozef Ďanovský, Eva Černičková, Katarína Vitková a Zuzana Vasičáková Očenášová.

Elektronická komunikácia s odborníkmi na psychologické, sociálne či právne problémy na www.dusevnezdravie.sk bude anonymná. "Každý dostane odpoveď len pre seba, nie je to typické internetové fórum. Naši odborníci by vám mali odpovedať do 24 hodín, maximálne 36, reakcia by mala byť pomerne rýchla," povedala pre TASR Oľga Valentová. "Nikto netvrdí, že vyriešime všetky problémy, ale určite prvú pomoc tam dostanete," uzavrela.