Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Romantický básnik Samo Chalupka sa narodil pred 205 rokmi

Samo Chalupka. Foto: reprofoto

Jeho rozsahom neveľké básnické dielo tvorí dvadsaťpäť básní v slovenčine a desať českých prvotín.

Horná Lehota/Bratislava 26. februára (TASR) - Evanjelický farár, učiteľ, autor duchovných piesní a básnik slovenského romantizmu Samo Chalupka sa narodil v Hornej Lehote 27. februára 1812. V pondelok uplynie od jeho narodenia 205 rokov.

Jeho rozsahom neveľké básnické dielo tvorí dvadsaťpäť básní v slovenčine a desať českých prvotín. V časopise Orol tatranský mu vyšli básne Syn vojny a Jánošíkova náumka, známa neskôr ako Likavský väzeň. V časopise Pozorník mu uverejnili Hroby milencov. V 60. rokoch 19. storočia časopisecky publikoval básne Valibuk, Junák, Boj pri Jelšave. Do svojej jedinej zbierky poézie Spevy (1868) zahrnul celú svoju tvorbu, básne s ľúbostnou tematikou aj básne na vojenské, hrdinské, baladické a zbojnícke témy.

Námety svojich hrdinských spevov dlho nosil a spracovával v hlave, na papier sa dostávali až v konečnej podobe. Všetky básne preto vedel naspamäť a s obľubou ich recitoval pri rôznych príležitostiach. V jeho poézii panuje vlastenecký duch a nadšenie pre boj za národnú slobodu a za dôstojné postavenie človeka zbaveného akéhokoľvek útlaku. Statoční junáci bojujúci za slobodu a proti útlaku a nespravodlivosti sú hrdinami jeho básní Mor ho!, Turčín Poničan, Branko, Valibuk.

Samo Chalupka sa narodil 27. februára 1812 v Hornej Lehote. Bol mladším bratom dramatika Jána Chalupku. Študoval na Evanjelickom lýceu v Bratislave. Pričinil sa o založenie študentského samovzdelávacieho spolku Společnost česko-slovanská a prispel aj do almanachu Plody, prvého zborníka bratislavskej mládeže. Ako dobrovoľník sa zúčastnil poľského povstania proti ruskej vláde, kde ho zranili. Štúdium dokončil v roku 1834 na evanjelickej teologickej fakulte v rakúskej Viedni. Kaplánom bol v Chyžnom, od roku 1836 bol farárom v Jelšavskej Teplici. Po smrti svojho otca v roku 1840 prevzal faru v Hornej Lehote a pôsobil tam až do svojej smrti.

Člen spolkov Vzájomnosť a Tatrín Samo Chalupka stál pri vzniku Matice slovenskej a bol spoluautorom dokumentu Memorandum národa slovenského.

Zomrel 19. mája 1883 v Hornej Lehote, dožil sa 71 rokov. Ešte pred skonom určil, aby na jeho náhrobok dali vyryť dvojveršie z Branka: "Pravde žil som, krivdu bil som – verne národ môj ľúbil som".

V Hornej Lehote sa nachádza pamätná izba Sama Chalupku. Zriadili ju v roku 1995 občania obce prostredníctvom Nadácie Sama Chalupku.