Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Londýnsky Big Ben sa výnimočne rozozvučal pri výročí konca vojny

Foto: TASR/AP

Zvon Big Ben, podľa ktorého ľudovo nazývajú Alžbetinu vežu (Elizabeth Tower), sa rozozvučí aj v sobotu počas osláv Dňa prímeria (Armistice Day), ale potom opäť utíchne.

Londýn 9. novembra (TASR) - Po troch mesiacoch rekonštrukčných prác sa vo štvrtok opäť nakrátko rozozvučal zvon londýnskeho Big Benu. Stalo sa tak v rámci príprav na víkendové výročie konca prvej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

Zvon Big Ben, podľa ktorého ľudovo nazývajú Alžbetinu vežu (Elizabeth Tower), sa rozozvučí aj v sobotu počas osláv Dňa prímeria (Armistice Day), ale potom opäť utíchne. Zvon bude opäť znieť len pri výnimočných príležitostiach, napríklad pri vítaní Nového roku.

Dňom prímeria sa pripomína dohoda o zastavení bojových operácií, ktorú podpísali Francúzsko, Nemecko a Británia 11. novembra 1918. Prímerie ukončilo boje prvej svetovej vojny.

Zvony tejto svetoznámej pamiatky sa pred plánovanou renováciou, ktorá by mala potrvať štyri roky, naposledy rozozvučali 21. augusta tohto roka. Štvorročná obnova si vyžiada náklady v odhadovanej výške 61 miliónov libier (52 miliónov eur).

Big Ben je súčasťou budovy Westminsterského opátstva stojacej na brehu rieky Temža. Týči sa nad časťou paláca, v ktorej zasadá britský parlament. Veža, ktorú v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea vládnutia britskej kráľovnej Alžbety II., má výšku 96 metrov.

Posledná rozsiahla rekonštrukcia Alžbetinej veže prebehla pred vyše 30 rokmi. V rámci prebiehajúcej renovácie sa kompletne rozmontuje a vyčistí mechanizmus hodín. Do veže nainštalujú tiež nové vybavenie vrátane výťahu, toaliet či kuchyne.