Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Blúdiaci los sa vrátil do Nemecka

Ilustračné foto. Foto: Vanessa Hull, Michigan State University

Plachý mladý los stratil vlani v saskej metropole v uzavretom priestore vestibulu orientáciu a niekoľko hodín postával za presklenými dverami.

Görlitz 4. septembra (TASR) - Los, ktorý vlani v auguste zablúdil do preskleného vestibulu budovy Siemensu v Drážďanoch a nedarilo sa ho vylákať von, sa vrátil z Poľska do Nemecka. Informoval o tom dnes biológ Michael Striese s tým, že samec hľadá lásku.

K tomuto záveru dospel na základe pozorovaní a signálov zo stopovacieho štítku, uviedla agentúra DPA.

Plachý mladý los stratil vlani v saskej metropole v uzavretom priestore vestibulu orientáciu a niekoľko hodín postával za presklenými dverami. Keď sa ho bez úspechu pokúšali šesť hodín vlákať do prepravného kontajneru, uspali zmäteného losieho samca niekoľkými strelami a previezli ho do lesa, kde ho vypustili do voľnej prírody.

"Blíži sa sezóna ruje a tento samec si hľadá partnerku," uviedol dnes biológ zo spoločnosti pre ochranu prírody Lutra v Boxbergu. Podľa jeho slov losa vo štvrtok videli v lese na okraji najvýchodnejšieho nemeckého mesta Görlitz.

Losy sú najväčší zástupcovia z čeľade jeleňovitých. V Nemecku sa však vyskytujú veľmi zriedkavo. Uvedený los sa potuluje pri hraniciach s Poľskom, kde strávil zimu.