Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse vzlietlo na let naprieč USA

Švajčiarske solárne lietadlo Solar Impulse počas štartu prvej etapy svojho preletu cez Spojené štáty americké z leteckej základne Moffett pri San Franciscu 3. mája 2013. Foto: TASR/AP

Prvú etapu má stroj ukončiť po zhruba 19 hodinách letu vo Phoenixe, americký štát Arizona.

San Francisco 3. mája (TASR) - Lietadlo na solárny pohon s názvom Solar Impulse dnes v skorých ranných hodinách miestneho času vzlietlo zo Sanfranciského zálivu v Kalifornii na svoj pokus preletieť naprieč USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lietadlo sa pomalým tempom vydalo na cestu z letiska Moffett Federal Airfield pri meste Mountain View krátko po 6.00 h miestneho času. Jeho prvou zastávkou bude mesto Phoenix v štáte Arizona, let doň by mu mal trvať 19 hodín.

Po ďalších zastávkach v mestách Dallas, St. Louis a Washington, kde bude mať Solar Impulse technické prestávky a čakať na priaznivé počasie, by sa mal let ukončiť na Medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku približne o dva mesiace, oznámil realizačný tím.

Pri pilotovaní lietadla sa budú striedať švajčiarski piloti a otcovia projektu Bertrand Piccard a Andre Borschberg, nakoľko kokpit lietadla je určený len pre jednu osobu. V prvom úseku do Arizony bude stroj riadiť Piccard, vo Phoenixe by mal zosadnúť v sobotu hodinu po polnoci miestneho času.



Podľa Borschberga bude možné podniknúť let okolo sveta takýmto typom lietadla za dva roky. Solar Impulse je poháňané približne 12.000 fotovoltaickými článkami, ktoré pokrývajú masívne krídla a nabíjajú batérie. Tie umožňujú lietadlu vykonať nepretržitý let aj počas noci. Lietadlo absolvovalo svoj prvý medzikontinentálny let vlani v júni, keď preletelo zo Španielska do Maroka.

Rozpätie krídel Solar Impulse je totožné s klasickými dopravnými lietadlami, jeho hmotnosť je však na úrovni priemerného rodinného automobilu, čo ho činí zraniteľným v zlom počasí. Konštruktéri lietadla tvrdia, že je vytvorené na prezentáciu potenciálu solárnej energie. Stroj dosahuje maximálnu rýchlosť 65 kilometrov za hodinu a nie je schopný letieť cez oblaky.